Programska in razvojna orodja
05.06.2021 08:29

Deli z drugimi:

Share

ETI & EPLAN – podpora izdelkov z digitalnimi dvojčki

Ob sestavljanju 3D omaric so povezave žic avtomatsko izračunane in ustvarjene, montažne plošče procesira robot, luknje v vrata omarice avtomatsko izvrta robot, za vse to pa so potrebni standardizirani podatki vseh sestavnih delov.

ETI je pričel z integracijo Eplan ePulse sistema v oblaku. S tem bo sledil novemu EPLAN podatkovnemu standardu (EDS – EPLAN Data Standard) kvalitetnih podatkov.

EPLAN podatkovni standard definira vrsto podatkov sestavnih delov, potrebnih za avtomatizacijo in poenostavitev procesov, kot so načrtovanje, inženirstvo, proizvodnja in vzdrževanje.

EDS podatki so hkrati tudi temelj za ETI digitalni dvojček

Cilj vsakega dobrega tehnika ali inženirja je opravljanje svojega dela hitreje, bolj učinkovito in natančneje. Takšen primer je risanje s pomočjo funkcijsko-orientiranih metod s čim večjo avtomatizacijo ponavljajočih se del in z uporabo makrojev. Delo z digitalnim dvojčkom inženirju pri zapolnitvi omarice s produkti prihrani ogromno časa.

Običajno sestavljanje celotne omarice vzame ogromno časa: od naročanja sestavnih delov in določanja lukenj za vrtanje do ugotavljanja ustreznega položaja komponent, rezanja in povezovanja elementov – vse to potrebuje veliko mero natančnosti. Tukaj pa nastopi možnost za izboljšavo celotnega procesa s sodobnejšim pristopom – z uporabo digitalnih dvojčkov.

Prvi podatki že na voljo

Več sto posodobljenih izdelkov in sestavnih delov ETI je že na voljo, z usmeritvijo v integracijo proizvodnje. Podatki vključujejo shematski makro, 2D in 3D makro, definirane priključne točke, lokacijo lukenj za vrtanje in še mnogo več ostalih podatkov o produktih. Vse našteto je tudi prevedeno v 11 različnih jezikov.

Nove ETI .edz in .xml baze so že dostopne na ETI spletni strani. Do knjižnice lahko dostopate prek spletnega naslova https://www.etigroup.eu/designer-corner/software-designers/eplan-database. Za vse dodatne informacije smo na voljo na elektronskem naslovu support@eti.si.

3D izris omarice

Omarica_3D

Izdelava omarice s pomočjo digitalnega dvojčka nam zmanjša količino časovno potratnega fizičnega dela.

Ali velikost stikal ustreza velikosti prostora v omarici, kjer je bila predvidena njihova postavitev? S pomočjo digitalnega dvojčka lahko že pred naročilom omarice ugotovimo, ali je vse sestavne dele mogoče vstaviti v izbrano omarico.

Digitalni dvojček lahko prav tako pošljemo v odobritev.

Z uporabo primerne programske opreme nam sistem lahko avtomatsko določi pot vseh žic.

Sprememba lokacije določenega produkta vpliva hkrati na shematski marko, pri čemer se generira nova vezalna shema.

Luknje za vrtanje se nam v celoti avtomatsko generirajo.

Sistem lahko nadzoruje CNC stroj, kot je Rittal Perforex stroj ali pa močno olajša delo v specializiranih podjetjih, kot je npr. LCA Group.

Več o novem podatkovnem standardu in oblačnem sistemu ePulse najdete na spletni strani eti.si. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
Eplan ePulse ePulse

Prijavi napako v članku