Telefoni
14.11.2012 15:31

Deli z drugimi:

Share

Enostaven vodič za daljšo avtonomijo supermobilnika Galaxy S3

Letni strošek vsakodnevnega polnjenja supermobilnika Samsung Galaxy S3 znaša zgolj 41 evrskih centov.
Letni strošek vsakodnevnega polnjenja supermobilnika Samsung Galaxy S3 znaša zgolj 41 evrskih centov.

Pametni mobilni telefon Samsung Galaxy S3 je med uporabniki storitev mobilne telefonije zelo priljubljen. Ta se namreč lahko pobaha tako z velikim 4,8-palčnim (12,2-centimetrskim) zaslonom HD Super AMOLED ločljivosti 1.280 x 720 točk in zmogljivim procesorjem Exynos 4 Quad, ki za preračunavanje podatkov uporablja kar štiri procesorske sredice frekvence 1,4 gigaherca. Mobilniku Samsung Galaxy S3 lahko štejemo v slabost le avtonomijo delovanja. Pogosto se namreč zgodi, da ta ob nekoliko povečani uporabi komajda preseže običajen delavnik.

Avtonomijo delovanja supermobilnika Samsung Galaxy S3 lahko podaljšamo le, če poznamo dejavnike, ki odločilno vplivajo na porabo dragocene električne energije. Z doslednim upoštevanjem teh dejavnikov lahko avtonomijo naprave znatno podaljšamo in s tem zmanjšamo število polnjenj. Ta roko na srce niso mogoča na vsakem koraku. V nadaljevanju si zato poglejmo, kaj vpliva na avtonomijo mobilnika Samsung Galaxy S3 (ter drugih pametnih mobilnih telefonov Android) in kaj lahko naredimo, da mu podaljšamo avtonomijo delovanja na več kot 20 ur.


1. Bodite realistični

Pametni mobilni telefon Samsung Galaxy S3 ni naprava, ki je bila načrtovana zgolj za telefoniranje. To je dejansko miniaturni računalnik, ki se po zmogljivosti lahko postavi po robu celo osebnim računalnikom nižjega cenovnega razreda. Velik zaslon pa zagotavlja enostavno deskanje po svetovnem spletu in pregledovanje dokumentov. Če hočete torej z njim doseči več kot dvodnevno avtonomijo delovanja, ga preprosto ne smete uporabljati. Ker pa to seveda ni bil razlog, da ste se odločili za nakup supermobilnika, se pač morate sprijazniti s tem, da bo avtonomija le redkokdaj presegla en dan. To je pač cena, ki jo je potrebno plačati za ponujeno zmogljivost in velik zaslon.


2. Sinhronizacija

Sinhronizacija je ena izmed najhujših sovražnic daljše avtonomije delovanja supermobilnika. Če imamo tako za uporabniški račun Google kot za preostale aplikacije nastavljeno sinhronizacijo v realnem času, bo avtonomija naše napravice znatno manjša. Če sinhronizacije v realnem času ne potrebujete, jo izključite. S tem boste opazno podaljšali avtonomijo delovanja mobilnika. Sinhronizacijo v realnem času izključite tako, da kliknete na »Settings« in »Accounts and Sync« ter odkljukate možnost »Auto-sync«.


3. Vidgeti (Widgets)

Vidgeti občutno pohitrijo in poenostavijo delo z mobilnikom. Z njihovo pomočjo namreč pridobimo neposreden dostop do priljubljenih aplikacij. Z uporabo Facebook Widget aplikacije na primer pridobimo hiter pregled na statusom posodobitev, medtem ko z uporabo Clock widgeta dodamo analogno uro na namizje. Ob tem pa se moramo zavedati, da vidgeti tako po nepotrebnem zasedajo prost sistemski pomnilnik kot zmanjšujejo avtonomijo delovanja. Če vidgete nujno ne potrebujete, jih čim prej odstranite iz vašega namizja. S tem boste pridobili tako na odzivnosti pametnega mobilnega telefona kot na avtonomiji delovanja.


4. Aplikacije

Aplikacije so ene izmed večjih porabnikov električne energije. Tu gre seveda za tiste aplikacije, ki »tečejo« v ozadju (Facebook, Skype, Gmail in druge). Če jih ne potrebujete na vsakem koraku, se iz njih odjavite ali jih povsem zaprite. S tem boste znatno pridobili na avtonomiji delovanja vašega supermobilnika Galaxy S3.


5. Zaslon in brezžična povezava Wi-Fi

Pri pametnem mobilnem telefonu Samsung Galaxy S3 je zaslon eden izmed največjih »porabnikov« električne energije. Tudi če imamo vključeno samodejno prilagajanje svetilnosti zaslona, bo ta še vedno drastično zmanjševal avtonomijo delovanja napravice. Slednjo lahko podaljšamo, če svetilnost zaslona ročno manjšamo na vrednost, ki je za nas še sprejemljiva.


K daljši avtonomiji delovanja pametnega mobilnega telefona Samsung Galaxy S3 lahko veliko pripomoremo tudi z brezžično povezavo Wi-Fi. Ključno tu je, da ta ni vedno aktivna. Največjo avtonomijo delovanja napravice bomo dosegli tako, da bomo aktivirali možnost »Always« pod »Setting«, »Wireless«, »Wi-Fi«, »Menu key«, »Advanced«, Wi-Fi Sleep Policy«.


6. Preklop na močnejšo bazno postajo

Močnejši kot je mobilni signal, manjša je poraba električne energije mobilnika. Ko potujemo iz domačega okolja v poslovno ali drugo okolje, mobilnik ponavadi ostane povezan na »izbrano« bazno postajo, čeprav ta ni »najmočnejša«. Zaradi tega vam priporočamo, da izberete način »Airplane Mode« in ga nato takoj izključite. Ko boste vključili način »Airplane Mode«, se bo namreč prekinila povezava z bazno postajo. Ob izključitvi se bo ponovno vzpostavila povezava, pri čemer se bo mobilnik samodejno povezal na postajo, ki je »močnejša«.


7. Lokacija

Navigacija GPS ali brezžična povezava Wi-Fi za določanje položaja prav tako zmanjšujeta avtonomijo delovanja mobilnika Galaxy S3. Če to možnost ne potrebujete, jo seveda izključite. To naredite tako, da kliknete na »Settings« in »Location« ter izključite vse možnosti, povezane z določanjem položaja. Baterija vam bo hvaležna.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Prijavi napako v članku