Računalništvo, telefonija
14.12.2023 15:30
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Macron: Akt o umetni inteligenci lahko ovira inovacije

Francoski predsednik Emmanuel Macron je opozoril, da lahko prelomna zakonodaja EU, ki naj bi se ukvarjala z razvojem umetne inteligence, ovira evropska tehnološka podjetja v primerjavi s konkurenti iz ZDA, Združenega kraljestva in Kitajske, s čimer je pripravil teren za novo bitko za regulacijo dotične tehnologije. Macron torej trdi, da bodo na račun nove regulacije evropska tehnološka podjetja še bolj zaostala za ameriškimi, kitajskimi in britanskimi.

Francoski predsednik je pred kratkim nagovoril občinstvo v Toulousu in “napadel” novi akt o umetni inteligenci: “Za regulacijo se lahko odločimo veliko hitreje in veliko močneje kot naši glavni konkurenti. S tem bomo regulirali stvari, ki jih ne bomo več proizvajali ali izumljali. To nikoli ni dobra zamisel.”

Macron je dejal, da ga skrbi, da novi zakon pomeni, da bo EU uveljavila najstrožji režim na svetu za tako imenovane temeljne modele – tehnologijo, na kateri temeljijo generativni modeli umetne inteligence, kot je ChatGPT podjetja OpenAI.

Kot primer “francoskega genija”, ki je bil na začetku vodilni pri oblikovanju modelov umetne inteligence, je navedel primer podjetja Mistral. Osem mesecev staro zagonsko podjetje s sedežem v Parizu je bilo v izjemnem krogu financiranja ocenjeno na 2 milijardi evrov.

Macron je dodal: “Če pogledam Francijo, smo verjetno prva država na področju umetne inteligence v celinski Evropi. Za petami smo Britancem. Oni ne bodo imeli te uredbe o temeljnih modelih. Predvsem pa smo vsi zelo daleč za Kitajci in Američani.”

Macronove pripombe morda napovedujejo novo bitko za končne pogoje akta o umetni inteligenci, ki ga morajo države članice ratificirati v prihodnjih tednih. Francija je skupaj z Nemčijo in Italijo v začetnih razpravah o prizadevanjih za spremembe ali preprečitev sprejetja akta.

“Vložki so visoki in Francozi bodo skušali to preprečiti,” je dejal neimenovan vir, ki je seznanjen s tematiko. Vseeno pa ti neimenovani viri menijo, da bo besedilo kljub nasprotovanju na koncu sprejeto.

Francoski pogajalci so v maratonskih pogovorih prejšnji teden poskušali omiliti predlagana pravila, vendar se je na koncu blok približal strogemu regulativnemu režimu, ki uvaja nove zahteve glede transparentnosti zmogljivih modelov umetne inteligence ter stroge omejitve uporabe tehnologije za prepoznavanje obrazov.

Nova pravila, ki bodo verjetno začela veljati v začetku leta 2025, uvajajo tudi prepoved uporabe umetne inteligence za “socialno točkovanje”, uporabo metrik za razvrščanje ljudi na podlagi njihovega vedenja ali osebnih značilnosti. Podjetjem, ki ne bodo upoštevala nove zakonodaje, grozijo globe v višini do 7 odstotkov njihovega prometa.

“Poskus regulacije modelov v zadnjem trenutku je vse obrnil na glavo,” je dejala Cecilia Bonefeld-Dahl, generalna direktorica organizacije DigitalEurope, ki zastopa tehnološki sektor Evrope. “Nove zahteve – poleg drugih novih obsežnih zakonov, kot je zakon o podatkih – bodo za izpolnjevanje od podjetij zahtevale veliko sredstev. Sredstev, ki jih bodo porabila za odvetnike, namesto da bi zaposlila podatkovne inženirje in podobne profile.”


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več