Računalništvo, telefonija
01.06.2019 13:28
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Električni dvonadstropni avtobus postal resničnost

Električni dvonadstropni avtobus lahko pelje do 70 potnikov in ima avtonomijo do 300 kilometrov.
Električni dvonadstropni avtobus lahko pelje do 70 potnikov in ima avtonomijo do 300 kilometrov.

Onesnaževanje okolja, v katerem živimo, postaja vse večja težava sodobnega časa in se dotika prav vsakega posameznika. Poseben problem predstavljajo avtomobili in druga prevozna sredstva z notranjim izgorevanjem, kot so na primer avtobusi. To je inženirje podjetja Hyundai v sodelovanju s podjetjem Rimac Automobila spodbudilo k pripravi zanimivega dvonadstropnega avtobusa, ki ga poganja elektrika. Kitajska je sicer poznana kot dežela električnih avtobusov, saj jih kar 99 odstotkov vseh najdemo po večjih kitajskih mestih, v letu 2017 pa jih je bilo skupno izdelanih okoli 385 tisoč tovrstnih vozil.

Električni dvonadstropni avtobus lahko sprejme do 70 potnikov (11 na spodnjem in 59 na zgornjem nadstropju), poganjajo pa ga električni motorji moči 240 kilovatov oziroma 320 konjskih moči. Baterija zmogljivosti 384 kilovatnih ur je vodno hlajena in zagotavlja avtonomijo vožnje do 300 kilometrov, popolnoma izpraznjeno baterijo pa je mogoče napolniti v pičlih 72 minutah, zasluge za to pa gredo sistemu za hitro polnjenje. To ni slabo glede na to, da gre tu za dvonadstropni avtobus, ki v dolžino meri 13 metrov in v širino štiri metre.

Vozniku dvonadstropnega električnega avtobusa so pričakovano na voljo številni pripomočki, ki pripomorejo k varnejši vožnji. Med njimi najdemo dinamično tehnologijo za nadzor koles, sistem za preprečevanje čelnega trčenja in pomoč za sledenje voznemu pasu. Podjetje Hyundai žal še ni razkrilo, kdaj bo njihovo novo vozilo vstopilo v operativno uporabo.


Prijavi napako v članku