Računalništvo, telefonija
08.03.2019 06:59
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Po petih minutah polnjenja baterija na 80 odstotkih?

Povsem izpraznjeno baterijo električnega športnega avtomobila Zero Mark je namreč mogoče napolni do 80 odstotkov v zgolj petih minutah.
Povsem izpraznjeno baterijo električnega športnega avtomobila Zero Mark je namreč mogoče napolni do 80 odstotkov v zgolj petih minutah.

Prihodnost je nesporno električna, kar še posebej drži za avtomobilsko industrijo. Kljub temu električni avtomobili še niso množično del našega vsakdana. Ovirata jih še dva dejavnika, in sicer njihova maloprodajna cena in doseg z enim polnjenjem akumulatorja. Predvsem slednja je zelo pomembna, ko se odločamo za nakup električnega avtomobila, saj polnjenje baterije običajno poteka zelo počasi, časa pa vozniki nimajo ravno na pretek.

Ker zmogljivejših baterij za električne avtomobile še ni na vidiku, so inženirji start-up podjetja Piëch Automotive pri pripravi električnega športnega avtomobila ubrali povsem drugačno pot. Razvili so sistem, ki omogoča izjemno hitro polnjenje baterije in je v določeni meri podoben polnilnim sistemom, ki jih najdemo v sodobnih pametnih mobilnih telefonih višjega cenovnega razreda. Povsem izpraznjeno baterijo električnega športnega avtomobila Piëch Automotive Zero Mark je namreč mogoče napolniti do 80 odstotkov v zgolj petih minutah.

Čeprav gre za zelo zmogljiv električni športni avtomobil, napolnjena baterija zagotavlja kar 500 kilometrov avtonomije, kar bo brez težav zadovoljilo tudi potrebe zahtevnejših uporabnikov. Čeprav maloprodajna cena zanimivega električnega avtomobila Piëch Automotive Zero Mark še ni bila razkrita, verjamemo, da bo astronomsko visoka.


Prijavi napako v članku