Avtomoto
13.05.2021 08:23
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Električna kolesa nam širijo obzorja

Električna kolesa na prvi pogled delujejo povsem običajna, a pod površjem se skrivata dve pomembni značilnosti: motor in baterija. Ta dva ključna elementa sta korenito spremenila promet pametnih mest, pa tudi rekreacijo v naravi.

Vožnja z električnim kolesom zahteva manj truda in napora, a kljub temu žanjete vse sadove kolesarjenja. Izjemna rast trga električnih koles dokazuje, da ta domnevna modna muha enodnevnica upravičeno nosi naziv »prevozno sredstvo prihodnosti«. Zakaj tolikšna priljubljenost? Edinstven vidik električnih koles je, da njihova ciljna skupina ne pozna meja; ne glede na to, ali ste mladi kolesar ali imate težave z gibljivostjo ali pa ste upokojeni, izberite želeno nastavitev in prilagodite vožnjo svojim sposobnostim. Električna energija pa ni omejena samo na kolesa. Mikromobilnost se je usmerila tudi na skiroje, ki rešujejo težave osebnih avtomobilov v mestnih središčih.

Nič ni nedosegljivo!

Večja mesta se odmikajo od avtomobilsko usmerjene infrastrukture. Vozniki vse pogosteje ugotavljajo, da lahko hitreje in lažje prispejo na cilj z električnim kolesom ali skirojem, kot da bi sedeli pred semaforji na razbeljenih sedežih ali bili v nemilosti nezanesljivega javnega potniškega prometa.

Skozi prometne konice se boste najlažje prebili z električnim kolesom Genesis eTouring 2.0, v katerem lahko uživajo vsi navdušenci električne mobilnosti. Pot do službe ali po opravilih še nikoli ni bila hitrejša in brezskrbnejša. Poganja ga sodobni pogonski sklop Bosch Power Tube 500 vatnih ur z litij-ionsko baterijo. Za udobje poskrbijo vzmetne vilice SunTour NEX-E25 HLO, menjalnik Shimano Deore Shadow Plus za gladke menjave, hidravlične diskaste zavore Shimano pa za varnost na ulicah. Poleg osnovne opreme, ki jo potrebuje mestno kolo, torej luči in strešic, ima na voljo še prtljažnik.

Če pa radi švigate po gozdnih poteh, potem potrebujete električno gorsko kolo, za katerega nobena strmina ni prestrma.

Z elektriko do vrha

Vsestransko električno gorsko kolo Genesis ePro 1.0 zlahka opravi z ovirami, ki jih je pripravila mati narava. Ustvarjeno je za odkrivanje skritih kotičkov. Tako kot mestna različica, je tudi ta opremljen z e-pogonom Bosch Power Tube, ki pa premore nekaj več moči, in sicer 625 vatnih ur. Ker so gorske poti bolj razgibane od mestnih, so terenu prilagodili vzmetne vilice. Za udobno vožnjo skrbijo SunTour XCM 34 BOOST LO s 100 milimetrov vzmetne poti in možnostjo zaklopa. Menjalnik Sram SX Eagle je postavljen zadaj za boljšo razporeditev teže, omogoča pa učinkovito prestavno razmerje. Za hitro ustavljanje na premočenem in kamnitem terenu skrbijo hidravlične diskaste zavore Shimano.

Ste pogosti obiskovalec hribov na kolesu? Gorsko kolo Head Lagos II E7000 je ustvarjeno za raznovrstne gorskokolesarske ture, kjer vas podpira zmogljiv elektromotor Shimano. Za dodatno trpežnost je okvir izdelan iz kakovostnega aluminija. Med poganjanjem lahko prilagajate težavnost s prestavami Shimano Deore. Vožnja je udobna po zaslugi vzmetnih vilic Rock Shox Recon, ki absorbirajo tresljaje in udarce. Hidravlične štiri batne zavore Tektro pa vas nikoli ne bodo pustile na cedilu. Kmalu v prodaji!

Nimate prostora za e-kolo?

Ali v stanovanju nimate prostora za električno kolo? Potem se verjetno nagibate k električnem skiroju E-Goni S18 Pro, ki ga lahko zložite v nekaj sekundah. Odlikuje ga dobro ravnovesje med hitrostjo in dosegom. S hitrostjo 25 km/h in enim polnjenjem litij-ionske baterije 10,4 Ah boste prevozili 25 kilometrov. Ker boste dosegali visoke hitrosti, potrebujete kakovostne diskaste zavore tako spredaj kot zadaj. Da boste ostali vidni na cesti, so spredaj in zadaj nameščene luči, zavorna luč ter stranski odsevnik.

Zelo podobne značilnosti ima tudi E-Goni S16 Comfort, pri katerem pa so iz zmogljivega električnega motorja iztržili še nekaj dodatne moči. Če ste naveličani prometnih konic ali si želite zabavne vožnje brez napora, potem je čas, da preklopite na električni pogon.

Več o električnih kolesih in skirojih na intersport.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
DATA Com. d.o.o. vzdržuje večje nakupovalne centre in izdeluje klišeje za podjetja, ki tiskajo na flekso ali suhi platformi. Več

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Koncern Ena upravlja spletno trgovino in-put.com, kjer najdete pester izbor računalniške in digitalne foto opreme. Več

NAVIGARIS d.o.o.

Mestni trg 18, 3210 Slovenske Konjice, Tel: 05 994 36 08
Podjetje Navigaris d.o.o. je uspešno poslovno pot začelo leta 2008. Vizija ustanovitelja je bila ustvariti ciljno usmerjeno podjetje, ki bi združilo dolgoletne izkušnje in specifična ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več