Računalništvo, telefonija
13.10.2016 10:45

Deli z drugimi:

Share

Eksplozivna kriza bo Samsung stala vsaj 2,34 milijarde dolarjev

Eksplozivna kriza bo Samsung stala vsaj 2,34 milijarde dolarjev
Eksplozivna kriza bo Samsung stala vsaj 2,34 milijarde dolarjev

Ali veste kaj je ena najbolj škodljivih stvari za vaš posel? Prodaja pametnih telefonov, ki vsake toliko časa eksplodirajo v uporabnikovem žepu. Samsung je ocenil, da bo eden njihovih največjih kiksov oz. eden največjih kiksov v celotni zgodovini mobilne telefonije, podjetje stal vsaj 2,34 bilijona dolarjev. Kljub temu, da je Samsung organizacija, ki se s takimi številkami srečuje na dnevni ravni, takšen “minus” ne bo kar tako šel v pozabo. Tisto kar najbolj boli je madež na imidžu podjetja, ki ga ne bo mogoče oprati v parih dneh ali z novim telefonom (verjetno). Odgovornost leži na modelu Note 7, ki je obetal veliko, vendar ponudil “tempirano bombo”. Samo predstavljamo si lahko kako se počutijo Samsungovi inženirji, ki še vedno točno ne vedo kaj je bilo tisto kar je eksplozije povzročalo?

Številka 2,34 milijarde dolarjev je zgolj napoved za eno četrtletje poslovanja, kar pomeni, da ta številka ni končna meja in končni strošek krize. Finančni primanjkljaj, ki bo nastal zaradi številnih tožb bo številko še povečal, poleg tega pa ne smemo pozabiti jeznih prodajalcev, ki imajo iz dneva v dan opravka s potrošniki. Medtem ko recimo Apple takole na prvi pogled brez težav posluje in napreduje na področju mobilne telefonije, Samsung celi rane, kar zagotovo slabo vpliva na njihov položaj na trgu.

Povprečni kupec si zelo hitro ustvari (pozitivno ali negativno) mnenje o produktu ali znamki. Samsungu sedaj grozi, da bodo ljudje ponotranjili Samsungovo “nagnjenost k napakam”, kar pa bo vplivalo na prihajajoče nakupne odločitve. Sicer ne gre za prvi takšen primer, ko je produkt “čez dan” prehodil pod od največjega hita, do največjega razočaranja, vendar takšnih primerov na področju mobilne telefonije nismo navajeni. Tržni raziskovalec Ban Bajarin sicer pravi, da naj škoda za Samsungov ugled ni bi bila fatalna, vendar se trenutno zdi, da bo moral Samsung zares navdušiti z novim telefon v znak opravičila svojim oboževalcem in zvestim podpornikom.

Preteči mora več let preden bomo zares lahko govorili o natančnih številkah in stroških te “krize”, vendar imamo za obdobje nekaj mesecev precej dobro predstavo, kaj pomeni “brcniti v temo” v svetu tehnologije.


Prijavi napako v članku