Računalništvo, telefonija
16.05.2003 04:39
Posodobljeno 18 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

!!!EKSKLUZIVNO!!! – TEST Sapphire Radeona 9800 Pro, 128 MB

Rdeči junak napenja mišice ali zverinica iz Rezije

Sapphire Atlantis Radeon 9800 Pro, 128 MB

Zverinica iz Rezije


UVOD
Ko je pred leti luč sveta ugledal prvi grafični čip Radeon (R100) verjetno nihče ni slutil, kako obsežna in uspešna bo postala celotna družina teh izdelkov. Radeon je postal sinonim za blagovno znamko, ki jo igričarji preprosto morajo imeti. V zadnji inkarnaciji temu nikakor ne gre oporekati. Sapphire Radeon 9800 Pro je k nam prišel, navdušil, dokazal… Dokazal kaj vse zmore današnji grafični kralj, kje so meje in kam bo šel razvoj.

DROBOVJE
V lični embalaži kupec poleg kartice dobi še vse potrebne kable in priključke (MOLEX, DVI, S-Video). Poleg gonilnikov in nekaj dodatnega programja (Cyberlinkov PowerDVD…) pa sta priloženi še dve računalniški igri: Tony Hawk’s PRO Skater 3 in Medieval – Total War. Sapphire je že dlje časa ATI-jeva desna roka in zato ne preseneča, da je kartica sama zgrajena na referenčnem dizajnu. Slednje sploh ni slabo, saj nam kartica ves čas preizkusa ni povzročala nikakršnih težav.


V škatli so vse pritikline

Na kartici je vgrajenih 128 megazlogov hitrega (2,8-nanosekundnega) DDR pomnilnika, grafično jedro pa pred vročino varujejo aluminijasta hladilna rebra z ventilatorjem. Ventilator svoje delo opravlja zgledno, obenem pa je tudi prijetno tih. Za stabilno delovanje pa potrebuje kartica več energije kot jo lahko zagotovi AGP reža, zato jo je potrebno preko MOLEX konektorja priključiti na dodaten vir. Celoto si lahko ogledate na slikah.

DELOVANJE
Delovanje kartice smo preizkusili s programoma 3DMark2001 in 3DMark’03. Zavedamo se pomanjkljivosti obeh programov, a sta se oba v zadnjem času uveljavila kot standard, zato so rezultati primerljivi. Strojna oprema je bila na enaki ravni, saj se je na nForce2 matični plošči potil AMD Athlon XP 2600+. Najnovejše grafične kartice namreč potrebujejo dosti procesorske moči, da pokažejo vse, kar znajo. Kartica lahko svoje delo opravlja v načinu AGP 1x-4x ter AGP 8x. Preizkusili smo slednjega. Svoje pa seveda dodajo tudi kvalitetni gonilniki. Kartico smo preizkusili v okolju Windows XP Professional z nameščeno DirectX 9.0a knjižico ter gonilniki Catalyst, različica 3.2. Na našo srečo pa je ravno v jutranjih urah našega preizkusa ATI posodobil svoje Catalyst gonilnike z različico 3.4 in teste smo ponovili. Poročamo lahko, da so novi gonilniki še hitrejši (okoli 4 do 5 odstotkov) in povsem stabilni. Rezultate si lahko ogledate na slikah. Na hitro smo preizkusili tudi nekaj iger, podatek da so tekle povsem tekoče tudi na visokih ločljivostih (1.280*1.024 točk ter 1.600*1.200 točk), tudi z vklopljenim glajenjem robov (4x AA) in anizotropnim filtriranjem (8x Aniso), bo verjetno samoumeven. Osem (8) cevovodov in visoka prepustnost pomnilnika pač naredijo svoje. Tudi sama kvaliteta slike je odlična, brez vsakih pripomb. Žal zaradi pomanjkanja časa nismo uspeli preizkusiti TV-Out izhoda, a verjamemo, da je slednji vsaj tako kvaliteten kot pri ostalih izdelkih iz družine Radeon.

Kartica je ves čas preizkusa delovala stabilno in z njo razen pretiravanja ob navitju nismo imeli nobenih težav. Sledilo je borih par ur spanca preden smo kartico vrnili. Naš tester pa navsezadnje tudi ni robot (op. urednika: Tega še niso dokazali!).

NAVIJANJE
Radeon 9800 Pro, vsaj naš primerek, je bil t.i. “overclocking friendly” in mu je navijanje kar godilo. Za navijanje smo uporabili program Rage3D Tweak. 0,15-mikronska tehnologija naredi svoje, kartica se manj greje, tudi po dolgotrajnešem mučenju pa ni kazala utrujenosti. Iz tovarniških 380 MHz smo tako jedro grafičnega procesorja prignali vse do 440 MHz, vsi poizkusi nad to vrednostjo pa so postregli s trganjem slike. Pomnilnik deluje pri 340 MHz (DDR) in ni niti pasivno hlajen zato je kaj kmalu dosegel zgornjo mejo. 380 MHz je bila ta številka, preden so se pojavile anomalije slike. Več o samih zmogljivostih navite kartice pa naj povedo slike. Naj pripomnimo le, da je bilo navijanje nemodificirane kartice vsekakor zelo uspešno, z malce več truda in predelavami hladilnega sistema pa smo mnenja, da ima tale zverinica še veliko rezerve. Vsekakor pohvalno, saj to pomeni, da iz tega jedra (R350) v prihodnje lahko pričakujemo še kakšno bolj “naspidirano” različico.


Zmaj s 326 slikami na sekundo, mmm

ZAKLJUČEK / KONČNA OCENA
Res je, Radeon 9800 Pro je presneto hitra kartica. Svojega predhodnika Radeona 9700 Pro prekaša v vseh pogledih, prednost pa se giblje od 5 do 30 odstotkov, kar je glede na povišani hitrosti jedra in pomnilnika še vedno zelo dober rezultat. Še sploh če vemo, da zadeva ima “rezervo”. S to kartico ne morete zgrešiti – prebavlja vse igre in to z odliko. Po dolgem času tudi prva kartica, ki ji napihnjeni preizkus 3DMark’03 ni povzročal težav.


Delovanje preko specifikacij pripomore k hitrosti – o tem ni dvoma

Na tem mestu se tudi zahvaljujemo podjetju Acord 92 d.o.o. iz Ljubljane, ki nam je omenjeno grafično kartico tudi posodilo na test. Cena zanjo kakopak še ni določena, gibala pa naj bi se okoli 150 tolarskih tisočakov.

PREDNOSTI:
+ zmogljivosti nasploh
+ zreli gonilniki
+ navijalski potencial

SLABOSTI:
– cena
– trenutna nedobavljivost

OCENA: 9,5 / 10

Strojna oprema na testu
Chaintech 7NJS Zenith (nForce2)
AMD Athlon XP 2600+ (12,5*166 MHz, 2.083 MHz)
2* 256 MB DDR333 (PC2700, CAS2, 2-2-2-5)
HDD Maxtor 80 GB
CD-RW LiteOn 52x/24x/52x
Sapphire Atlantis Radeon 9800 Pro, 128 MB (AGP 8x, FastWrites ON)
Samsung SyncMaster 959NF

Programska oprema
MS Windows XP Professional + SP1, DirectX 9.0a, ATI Catalyst 3.2 in 3.4


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

NKT d.o.o.

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 041 569 271
Dejavnosti podjetja NKT d.o.o. segajo na področje prodaje, vpeljave in uvedbe naprednih rešitev za poslovne avdio in video komunikacije. Njihovi strokovnjaki poskrbijo za načrtovanje ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več