Računalništvo, telefonija
03.09.2009 10:32

Deli z drugimi:

Share

EBay prodal Skype

Usoda podjetja Skype visi na zelo tanki nitki!
Usoda podjetja Skype visi na zelo tanki nitki!

Zdaleč najbolj obsežna spletna preprodajalna novih in rabljenih stvari eBay je leta 2005 proti plačilu 2,6 milijarde dolarjev prevzela podjetje Skype Technologies, ki s storitvijo Skype ponuja cenejše pogovore preko omrežja VoIP in brezplačno telefoniranje preko interneta. Ker se nakup doslej ni izkazal za upravičenega, ne preseneča, da je eBay potihem prodal 65 odstotkov podjetja Skype skupini zasebnih vlagateljev.

Za nakup podjetja Skype Technologies so se med drugimi zanimali tudi pomembni posamezniki, kot sta na primer Marc Andreessen, ustanovitelj podjetja Netscape in soustanovitelj podjetja Opsware ter Ben Horowitz, drugi soustanovitelj podjetja Opsware. Skupna prevzemna vrednost podjetja Skype Technologies pa je znašala slabi dve milijardi ameriških dolarjev. Dejanski prevzem podjetja naj bi se izvedel konec leta.

Čeprav je Skype še vedno vodilna storitev za spletno telefonijo z več kot 480 milijoni uporabnikov ter solidno rastjo novih uporabnikov in prihodkov, se nad njim vseeno zgrinjajo črni oblaki. Težava je povezana z licenco tehnologije, na kateri temelji Skype, saj zaradi malomarnosti odvetnikov eBaya ni bila vključena v prevzem. Ta naj bi bila še vedno v lasti podjetja Joltid, s katerim se je eBay pred kratkim zapletel v sodni spor.


Prijavi napako v članku