Igre
18.07.2008 09:23
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

E3 2008 – Sony

In Sony? Če odštejemo obvezno bahanje s prodajnimi številkami PlayStationa (2 ), ki jih je v zadnjem desetletju povzdignil v sam vrh igričarske industrije, monotono, a vseeno zelo profesionalno vodenje Jacka Trettona in ponovno polna usta nekoliko meglenih obljub za prihodnost, je bila njihova E3 konferenca “klasičnim” igričarjem mnogo bolj zanimiva kot Nintendova ter približno enakovredna Microsoftovi.

Po zgodovinski lekciji o začetkih njihove PlayStation ere, hvaljenju z zmago Blu-ray formata in teoretično močjo PlayStationa 3 (še vedno igrajo na to karto, pa čeprav se v praksi PS3 še ni izkazal za močnejšega od 360-ice), na edino katerem je MGS4 sploh mogoč (ne verjamemo), so sledile še prodajne številke PSP-ja in opomin na multimedijsko naravo PS3 konzole. Potem pa, končno, nazaj k igram.

V živo so demonstrirali ekskluzivo Resistance 2, ki bo očitno mnogo bolj bombastična od nekoliko medlega prvenca. Da bo temu res tako, so dokazali z napeto akcijo na strehah nebotičnikov, na katerih se je glavni junak Hale »bojeval« s skoraj četrt kilometra veliko zverjo (ki je bila videti kot dete Godzille in pošasti iz Cloverfielda), iz filmčkov pa se je dalo razbrati, da bomo tekom igre deležni še mnogih tovrstno spektakularnih epizod. Res3 bo podpirala kooperativno igranje z osmimi in spletne bitke z do kar 60-imi igralci, kar je nič manj kot spoštljiva številka. Odgovor na Microsoftov Gears of War 2, torej, pa čeprav sta si igri kot noč in dan.

Sledila je demonstracija letošnje najbolj simpatične prihajajoče igre in ene najbolj zanimivih PS3 ekskluziv, LittleBigPlanet, v okviru katere so predstavili prodajne številke (1,8 milijona PS3, 1,5 milijona PS2 in 1,6 milijona prodanih PSP v ZDA), najavili serijo iger »Greatest Hits« z znižanimi cenami (30 dolarjev bodo stali Resistance, MotorStorm, Warhawk in še nekaj drugih) in izdali težko pričakovani izid LBP-ja, ki bo oktobra letos. Težko je spremljati Sackboy-a v gibanju in se ne smehljati.

Sledil je prelet nekaterih od 130 iger, ki letos izidejo za PlayStation 2 in predstavitev LEGO Batman in Justice League PS2 prodajnih paketov, nato pa so se vendarle obrnili k PlayStation Networku. Doslej se je na njem nabralo 10 milijonov uporabnikov, ki so doslej izvedli 180 milijonov prenosov. Zatem so predstavili epizodno naravnano platformščino Ratchet & Clank Future: Quest for Booty, ki bo za samo 15 dolarjev dolpotegljiva PSN ekskluziva, na hitro pa smo lahko videti tudi nekaj ostalih prihajajočih PSN iger: Crash Commando (2D streljačina), Fat Princess (krvava arkada), nadaljevanje PAIN Amusement Park, flOwer (čudovitega videza; igralnost nejasna), Ragdoll Kung Fu: Fists of Plastic (zabavna pretepačina) in Siren Blood Curse (epizodna horror serija).

Nato so se na kratko dotaknili GT TV-ja, ki bo z različnimi video vsebinami od avgusta dalje namenjen avtomobilskim navdušencem in, joj-ne-že-spet, PlayStationa Home, glede katerega nas zanima le še to, kdaj bo izšel oz. kdaj bo beta in prav nič drugega, Sony! Sledil je še prikaz novega servisa za dolpoteg filmov in TV vsebin; SD in HD, ogromna izbira, možnost prenosa na PSP, možnost buljenja že med samim prenosom itd. V ZDA je štartal že ta teden. In Evropa? Za zdaj še ne, ampak kmalu, pravi Sony. Klasika.

Pokazali so nov prodajni PSP paket (R&C Size Matters), Resistance Retribution streljačino za PSP in še nekaj ostalih naslovov za njihovo prenosno konzolo, med njimi tudi Star Wars: The Force Unleashed, LocoRoco 2, NBA 09, Super Stardust Portable, LEGO Batman, Patapon 2, Buzz! Master Quiz in Valkyria Chronicles. Ni slabo.

Na kratko so se posvetili DC Universe, superjunaški MMO igri povprečnega videza z junaki, antijunaki in antagonisti iz DC stripov (Batman, Superman, Flash, Wonder Woman, Joker, itd.), potem spet najavili 80GB PlayStation 3, s katerim menjajo 40GB različice in ohranjajo ceno (nedvomno odgovor na 60GB Xbox 360) in zbrane s prikazanimi intervjuji razvijalcev potolažili, da imajo z njihove strani ogromno podpore. Sledil je kolaž prihajajočih iger (novi MotorStorm, Quantum of Solace bondovščina, Ghostbusters, legendarna pretepačina Soulcalibur IV, RE5, Mirror’s Edge, videno, že videno, tudi že videno).

Potem pa! Poskok srčnega utripa. God of War 3! Strele, dež, Olimp, monolog, Kratos. »In the end, there will be only chaos.« In že ga ni bilo več, saj so se nas, zlobneži, odločili vzburiti le s kratkim filmčkom, v katerem ni bilo ne duha ne sluha o igralnem delu. Kdaj bo igra izšla, vedo le bogovi. Po kratki predstavitvi InFamous (Crackdown klon) je za konec sledilo še eno presenečenje, o katerem se poprej po spletu še ni razvedelo. MAG. Massive Action Game. Masivno-večigralska akcijska streljačina, ki bo podpirala, pazite to, tudi do 256 igralcev! Ogromne mape, zračni vpadi in napadi, vozila, ekipe osmih igralcev, bum, tresk, kričanje, streljanje. Konec. Tudi konference.

Očitno je bilo, da Sony z vsemi predstavljenimi streljačinami in akcijskimi igrami, ki so bile v ospredju, s slednjo E3 konferenco neposredno nagovarja predvsem Američane, hvaležni pa smo jim, da njihova predstavitev ni imela toliko »Mii tudi« priokusa, kot Microsoftova. Tudi ob konkurenco se niso spotikali, tako kot veliki M, kar je še en veliki plus. Kar se pa predstavljenega in celovite ponudbe tiče, sta si PlayStation 3 in Xbox 360 praktično enakovredna tekmeca, ki drug drugega neposredno silita v izboljšanje. Stresno za njih, čudovito za nas, igričarje.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več