Računalništvo, telefonija
17.04.2012 14:04

Deli z drugimi:

Share

E-računi omogočajo največje prihranke v postopku upravljanja z računi

E-računi omogočajo največje prihranke v postopku upravljanja z računi
E-računi omogočajo največje prihranke v postopku upravljanja z računi

Prvi letošnji regijski seminar o e-računih v organizaciji Halcoma, Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine in partnerke Abanke, ki je potekal v hotelu Terme Krka v Dolenjskih Toplicah, je pokazal pripravljenost podjetij za vpeljavo e-računov v njihovo vsakodnevno poslovanje. Kot sta poudarili predstavnici podjetja Adria Mobil in Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine omogočajo e-računi največje prihranke časa in s tem denarja tako v postopku priprave in izdaje e-računov kot tudi v postopku prejema, potrjevanja in likvidacije e-računov.

Srečanja se je udeležilo več kot 70 udeležencev iz Dolenjske in osrednje Slovenije. Predavatelji so prikazali celovitost storitve in infrastrukture, ki jo banke ponujajo podjetjem. Prikazali so vsa orodja, s katerimi lahko podjetja e-račune uporabljajo kot podlago za avtomatizacijo vseh postopkov pri upravljanju z računi.

Halcom je predstavil proces vključitve v izmenjavo e-računov, najpomembnejše prednosti storitve (večja transparentnost, zmanjšanje ročnega dela z računi in s tem zmanjšanje napak in njihovo reševanje, odprava papirnega arhiva, večja produktivnost), izkušnje dela z e-računi pa sta predstavili podjetje Adria Mobil in GZ Dolenjske in Bele krajine, ki z e-računi delata že vrsto let. Predstavnika podjetij Soft, Žiga Gregorič, in Mikrocop, Tadej Drmaž, sta pokazala primera načina sobivanja elektronskih in papirnih računov, njihovo elektronsko likvidacijo in zakonsko skladno dolgoročno hrambo.

Ivan Janc, vodja projekta e-računi pri Abanki, je poudaril, da sistem deluje, da pa so zdaj na vrsti izdajatelji in prejemniki, ki imajo priložnost storitev izrabiti za učinkovitejše poslovanje. Tako npr. Vzajemna zdravstvena zavarovalnica že nekaj let prejema račune izvajalcev zdravstvenih storitev le v elektronski obliki, na seminarju pa so povedali, da načrtujejo uvedbo e-računa tudi za plačilo premij za njihove zavarovance.

Matic Grobelšek iz Halcoma je povedal, da je prihodnost e-računov optimistična, njihova uporaba pa se bo še povečala z možnostjo plačevanja e-računov z mobilnim telefonom. Storitev mobilnega plačevanja pod imenom PlatiMo Halcom že ponuja uporabnikom na srbskem trgu. Žiga Gregorič pa je dodal, da so tudi procese podpisovanja in likvidacije e-računov že podprli na mobilnem telefonu.

Serija regijskih izobraževalnih dogodkov se nadaljuje 18. aprila v Mariboru, 10. maja v Kopru in se bo zaključila 23. maja v Celju. Več informacij o seminarjih je na voljo na spletni strani www.halcom.si/e-racuni.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HALCOM d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri HALCOM d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HALCOM d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku