Računalništvo, telefonija
12.01.2009 09:56
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

e-Cigareta

Po nekaj opisih omenjenih novosti za kadilski svet in tehnološke navdušence, smo se odločili tudi sami preizkusiti zloglasno e-cigareto. “Netobačni” izdelek, ki bi ga teoretično lahko kadili tudi v kavarnah in pisarnah (če s tem vseeno ne bi motili šefa oziroma lastnika lokala), je na voljo v marsikateri obliki – od pipe do minicigarete. Ne glede na raznovrstnost ponudbe, pa vseeno izdelki delujejo nekako “neorgansko”, kar pa za strastnega kadilca ni ravno plus.

Po privitju baterije in vstavitvi nikotinskega vložka, nas čaka le še kajenje. Če na silo odmislim nenaraven občutek držanja in inhaliranja pisalu podobnega kadilskega nadomestka, moram rači, da je občutek zelo dober približek dejanskemu kajenju tobačneaga izdelka s to razliko, da v prostor izločamo malce manj dima, ki pa nima neprijetnega vonja. Malenkost se stvar torej vonja, a je le-ta prej podoben osvežilcu zraka, kot pa neprijetnemu vonju cigarete. Baterija deluje ob rednem kajenju kar nekaj dni, če pa imamo v žepu še nadomestni vložek, pa ne bi smelo biti težav. Pravtako se jo da relativno hitro napolniti s pomočjo priloženega polnilca.

Osebno nisem uspel zamenjati e-cigarete z navadno in sicer iz dveh razlogov, ki sta pretežno uživalske narave. Verjetno sem preveč navajeni vonja in arome tobaka, po drugi strani pa niti nisem imel resnega načrta po opustitvi kajenja. Glede na dokaj realen občutek kajenja e-cigarete (razen arome) pa sem prepričan, da je z e-cigareto in nekaj volje mogoče nadomestiti tobačne izdelke. Dejstvo ostaja, da z omenjenim produktom ne vdihavamo karcenogenih snovi, kot je katran, ne smrdimo okolici, na letni ravni pa definitivno prihranimo kar nekaj denarja (baje celo do 60 odstotkov).

Cena za razliko od alternativnih načinov prejemanja nikotina ni visoka, volja pa je (kot vedno) verjetno najbolj pomembna. Omeniti velja še možnosti različnih okusov (čokolada, kava, jagoda) in breznikotinskega nastavka za tiste, ki se zares hočejo odvaditi od kajenja.


Prijavi napako v članku