Računalništvo, telefonija
Tablični računalniki
Življenjski slog
17.05.2022 15:10

Deli z drugimi:

Share

Kindle ali Kobo? Kateri e-bralnik izbrati?

E-bralniki so že nekaj časa priljubljena alternativa trdim platnicam. Katerega izbrati?

Samsung, Apple, Xiaomi, Huawei … na trgu pametnih telefonov se bije boj med številnimi znanimi proizvajalci. Med e-bralniki pa sta roko na srce na prestolu samo dve podjetji – Amazon oziroma Kindle in Kobo. Za slednjega morda v slovenskem prostoru ne vlada enako navdušenje, vendar se brez težav lahko postavijo ob bok e-bralnikov Kindle.

Kaj pa sploh so e-bralniki? Gre za elektronska orodja za branje, ki jih opredeljujejo zasloni e-ink oziroma zasloni s črnilom. Zaslon s črnilom je vrsta zaslonske tehnologije, ki natančno posnema videz knjige. E-ink zaslon je tudi zelo varčen in manj obremenjuje oči. Zaslon je torej glavni razlog, zakaj ljudje presedlajo na digitalni zaslon in razlog, da se na trdih platnicah nabira prah.

Nekatere različice e-bralcev so primerne tudi za druga bolj ustvarjalna dela, vendar se bomo tokrat osredotočili samo na e-bralnike za branje knjig.

V levem kotu so Kindle e-bralniki in v desnem kotu Kobo e-bralniki. Kateri e-bralnik je boljši za vas?

Amazon Kindle Paperwhite: najboljši vsestranski bralnik e-knjig?

Začnimo najprej z najbolj poznanim e-bralnikom – Kindle. Amazon ponuja tri modele: Amazon Kindle, Amazon Kindle Oasis in Amazon Kindle Paperwhite. Izbrali smo slednjega, ker za svojo ceno ponuja največ praktičnosti in funkcij.

Amazon Kindle Paperwhite 2021 ima prednost, da je njegov predhodnik (2018 Paperwhite) postavil močne temelje, na katerih je lahko gradil svojo zgodbo. Amazon je novi različici zmanjšal nadležne robove in povečal zaslon na 6,8 palcev (17,27 centimetrov), kar pomeni, da lahko na eno stran spravi več besed. Ločljivost je ostala enaka pri 300 dpi. Izboljšana pa je tudi osvetlitev, za katero skrbi 17 LED diod (2018 različica jih je imela le 5), katere ustvarijo očem prijazno toplo osvetlitev za morebitno nočno branje.

Kindle Paperwhite je tudi eden redkih e-bralnikov z vodoodpornim ohišjem (ocena IPX8), kar pomeni, da lahko na njem prebirate svoj najljubši roman ali kriminalko, medtem ko se namakate v kadi ali plitkem bazenu. Je tudi prvi Kindle z USB-C priključkom za polnjenje, kar je dobrodošla sprememba, saj boste za polnjenje lahko uporabili polnilnik za pametni telefon. Nima podpore za bliskovite hitrosti polnjenja, kot smo vajeni pri pametnih telefonih, vendar je niti ne potrebuje. Povprečna avtonomija delovanja Kindle Paperwhite je do 10 tednov, več kot dovolj za prav vsakega uporabnika.

Amazonov e-bralnik ima na voljo 8 GB (v divjini tudi različica z 32 GB) prostora, kar je dovolj za približno 6.000 e-knjig. Za uporabnike, ki radi poslušajo zgodbe najbolj znanih avtorjev, ima Kindle vgrajeno podporo za Audible. Uporabite lahko VoiceView bralnik, ki v povezavi z Bluetooth slušalkami ali zvočnikom bere besedilo knjige (na žalost slovenščina ni na voljo). Ker gre za Amazonov izdelek, se lahko zanesete na Amazon spletno trgovino za nakup e-knjig. Slovenske uporabnike bo razočarala novica, da Kindle Paperwhite ne podpira knjižnice Biblos.

Kako se obnesejo konkurenčni Kobo e-bralniki?

Tudi Kobo ima na voljo različico za vsak cenovni razred: Kobo Nia, Kobo Clara HD, Kobo Libra H20 in Kobo Forma. Za spoznavanje s svetom e-knjig smo izbrali uvodni različici Kobo Nia in Kobo Clara HD, ki se lahko pohvalita z relativno nizko ceno in širokim naborom funkcij.

Najprej Kobo Clara HD. Clara ni najcenejši e-bralnik na trgu (ta naziv pripada Kobo Nia in Amazon Kindle), vendar v svojem razredu postreže s kar nekaj priročnimi elementi. Brali boste na 6-paličnem e-ink zaslonu ločljivosti 300 dpi, podobno kot Kindle Paperwhite 2021. Pomembneje pa je, da ima Clara HD jantarne LED diode, ki ustvarijo učinek tople svetlobe, podobno svetlobi sveče, ki pomaga »zadušiti« zaslon in ga prilagoditi na bolj umirjeno svetlobo. Kobo lastniška tehnologija ComfortLight Pro pa samodejno spremeni barvno temperaturo in odtenek zaslona, odvisno od tega, kateri čas dneva je.

Kobo Clara HD e-bralniki so bile prve naprave, ki so operacijskemu sistemu Kobo UX dodale funkcijo za hitro obračanje strani. Če želite hitro preleteti knjigo, dalj časa pridržite spodnji levi kot zaslona (deluje samo v formatu KEPUB). Tudi Clara HD razpolaga z 8 GB notranjega prostora. Kot rečeno, je to dovolj za približno 6.000 e-knjig.

Kobo uporabniki si lahko kupijo ali izposodijo e-knjige skoraj kjerkoli. Na voljo je knjižnica Kobo in podpora za knjižnico Biblos. Kobo e-bralniki podpirajo tudi večji portfelj formatov e-knjig v primerjavi z e-bralniki Kindle.

Če iščete cenovno ugoden e-bralnik, je Kobo Clara HD zagotovo vreden svojega denarja.

E-bralniki Kobo Nia – vstopna različica, a vstopna je le cena

Čeprav je Kobo Nia najcenejši Kobo e-bralnik, vseeno ne žrtvuje veliko, da doseže ceno manj kot 100 evrov. Vseeno dobite 6-paličini e-ink nesvetleč zaslon, ki je primeren za branje pod žgočim soncem. Tudi kakovost zaslona (212 dpi) ni doživela velikega udarca zaradi nižje cene. Kapaciteta prostora za shranjevanje e-knjig je identična kot pri ostalih e-bralnikih na našem seznamu, in sicer 8 GB. Na voljo je 12 različnih pisav in več kot 50 stilov pisav.

Za nočno branje lahko uporabite nastavljivo osvetlitve ComforLight. Podprti so vsi najbolj uporabljeni formati e-knjig, vključno s formatom EPUB, ki ga uporablja večino knjižnic.

Za še več informacij o zgoraj naštetih e-bralnikih obiščite spletno stran EnaA.com, kjer boste našli še druge modele e-bralnikov različnih proizvajalcev (BOOX, PocketBook).


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Kindle e-bralniki e-bralniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Enaa / Gambit trade d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več