Procesorji
26.03.2013 06:27

Deli z drugimi:

Share

Dve desetletji za procesorje Intel Pentium

Podjetje Intel je prvi procesor Pentium javnosti prestavilo 22. marca leta 1993 in od takrat z njimi niza uspeh za uspehom pa čeprav so ti danes namenjeni cenejšim računalnikom. Novo generacijo procesorjev Pentium bo Intel ponudil v prodajo v drugi četrtini letošnjega leta.
Podjetje Intel je s pripravo prvega procesorja Pentium povzročilo revolucijo na področju preračunavanja podatkov.
Podjetje Intel je s pripravo prvega procesorja Pentium povzročilo revolucijo na področju preračunavanja podatkov.

Številne letošnje raziskave trga so pokazale, da se AMD na področju procesorjev nikakor ne more kosati s konkurenčnim podjetjem Intel, saj slednji obvladuje kar 85-odstotkov svetovnega trga procesorjev. Vrhunski uspeh računalniškega giganta je kakopak tesno povezan z izjemno uspešno družino procesorjev Pentium, ki so med nami, verjeti ali ne, prisotni že kar dve desetletji.

Podjetje Intel je prvi procesor Pentium javnosti prestavilo 22. marca leta 1993. Tu je šlo za zmogljiv procesor, ki je temeljil na osnovi zgradbe 486DX2 in je predstavljal revolucijo na področju preračunavanja podatkov. Intelov procesor Pentium P5 je bil na voljo v dveh različicah, in sicer s frekvenco 60 MHz in 66 MHz. Jedro procesorja je bilo izdelano s pomočjo 800-nanometrske tehnologije.

Podjetje Intel procesorje Pentium izboljšuje že 20 let in kmalu bo ponudil v prodajo nove, ki bodo še dodatno povečali zmogljivost računalnikov. Ti bodo opremljeni s procesorsko sredico Haswell, izdelano s pomočjo 22-nanometrske tehnologije. Novinci bodo za nameček še varčnejši z električno energijo ter bodo razpolagali z novim naborom ukazov za hitrejše šifriranje in višjo zmogljivost. Novi procesorji Intel Pentium bodo naprodaj že v drugi četrtini letošnjega leta in bodo namenjeni predvsem računalniškim sistemom nižjega cenovnega razreda, saj so za zmogljivejše računalnike »rezervirani« procesorji družin Core i3, i5 in i7.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku