Računalništvo, telefonija
03.05.2007 14:13

Deli z drugimi:

Share

Države se trudijo doseči vizijo Spleta 2.0

Organizacije javnega sektorja tehnološko inovativnost štejejo za svojo najvišjo prioriteto, saj skušajo ohraniti stik z državljani, ki vse pogosteje uporabljajo interaktivne spletne storitve. Ciscova raziskava poroča, da je kar 35 odstotkov od skupno 84 v raziskavi sodelujočih višjih državnih uslužbencev iz 17 držav vsega sveta za glavno prioriteto leta 2007 izbralo “Povečati zmožnosti za inovacijo v moji organizaciji”.

Raziskava, ki je bila opravljena med udeleženci lanskoletnega Cisco Public Sector Summit v Stockholmu, je pokazala da so državni uslužbenci vse prej kot sivi birokrati, saj so navdušeni nad generacijo spletnih storitev “Splet 2.0”, ki spreminja družbo in poslovanje. Raziskava je pokazala, da 23 odstotkom udeleženih predstavlja glavno oviro, ki preprečuje preobrazbo v organizacijah javnega sektorja, pomanjkanje izkušenih zaposlenih. Takoj za inovativnostjo so na vrhu seznama želja državnih uradnikov za povečanje razpoložljivosti in prevzem spletnih storitev (29 odstotkov), preobrazba postopkov za izboljšanje storilnosti zaposlenih (27 odstotkov) in povečanje zmožnosti organizacije za sodelovanje (26 odstotkov). Med druge težave pri preobrazbi sodijo politična negotovost ali izogibanje spremembam (16 odstotkov), višji uradniki, ki preprečujejo spremembe, da bi zaščitili svoje dele organizacije (16 odstotkov) in pomanjkanje sredstev za financiranje projektov – tudi kadar ti kažejo jasno povrnitev v roku dveh let (14 odstotkov).


Ste ujeti v novo mrežo?

V 73 odstotkih organizacij se deljene storitve, pri katerih se viri razdelijo v več oddelkov, zaradi sprostitve proračuna investicij v aplikacije, uvajajo v zalednih sistemih kot so finance ali nabava. Ob tem pa kar 84 odstotkov organizacij vlaga v IT storitve in infrastrukturo ter 73 odstotkov v storitve, ki jih neposredno uporabljajo njihove stranke. Raziskava tudi kaže, da nekateri vodstveni uslužbenci še niso sprejeli prednosti pristopa deljenih storitev. Šest odstotkov udeležencev raziskave je izjavilo, da “iskanje potenciala za deljene storitve z drugimi, ali iskanje zunanjih izvajalcev zanje” ne sodi med prioritete.

“Te raziskave kažejo kako organizacije javnega sektorja po vsem svetu hitro sprejemajo inovacije, da bi izboljšale storitve za svoje državljane, a jih zadržujejo dejavniki kot so pomanjkanje usposobljenega osebja ali pa sredstev,” je povedal Le Roux podpredsednik za javni sektor pri podjetju Cisco za Evropo in Emergin markets. “Deljene storitve lahko pripomorejo pri preseganju tega problema, saj odprejo znatne dele proračunov, ki se trenutno porabljajo za opravila, ki se podvajajo in zelo pozitivno je, da mnogi oddelki sedaj začenjajo deliti te vire. Tisti, ki tega ne določijo kot prioriteto tvegajo, da bodo zaostali pri nudenju najvišje stopnje storitev svojim državljanom.”

“Lokalne vladne in regionalne ali državne agencije izpostavljajo zunanje sisteme kot ključno točko, kjer vpeljujejo ali nameravajo v kratkem vpeljati deljene storitve,” je povedal Yvon Le Roux. “Izobraževanje je edini sektor, kjer najhitreje vpeljujejo deljene storitve, medtem ko udeleženci iz javnega zdravstva in osrednje državne uprave najbolj resno uvajajo deljene storitve v zalednih sistemih.”

Udeleženci raziskave, ki je bila opravljena kot uvod v bolj poglobljeno raziskavo, ki jo bo Cisco podprl letos, so predstavniki najrazličnejših držav kot so Tajska, Belgija, Kanada in Rusija.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

IMEDIA GSM d.o.o.

Prvomajska ulica 39, 5000 Nova Gorica, Tel: 08 205 86 61
Mishop.si je spletna trgovina, specializirana za prodajo električnih aparatov znamke Xiaomi (posebej pametnih telefonov, pa ne samo teh) na slovenskem območju. Storitve: - naročila ... Več