Računalništvo, telefonija
17.05.2020 06:05
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sporno vsebino bodo morali odstraniti v eni uri

Francoske oblasti so zoper neprimerne vsebine na družbenih omrežjih sprejele drastični ukrep.
Francoske oblasti so zoper neprimerne vsebine na družbenih omrežjih sprejele drastični ukrep.

Družbena omrežja so za mnoge postala nekakšen nadomestek resničnega življenja, kar še posebej drži za najbolj priljubljeno med njimi – Facebook. Ker pa se na družbenih omrežjih objavljajo tudi nadvse sporne vsebine, so francoske oblasti sprejele drastičen ukrep. Družbena omrežja in druge internetne platforme bodo imele le eno uro časa za odstranjevanje neželene vsebine s svojih spletnih mest ali pa bodo morale plačati visoke denarne globe.

Enourni rok in res visoka kazen se nanašata na vsebino, povezano s terorizmom in zlorabo otrok. Če sporne vsebine ne bodo odstranjene v roku ene ure, bodo podjetja lahko kaznovana z denarno kaznijo v višini kar štirih odstotkov prihodka. Za velike platforme, kot sta Google ali Facebook, bi to lahko znašalo več milijard evrov, manjše platforme pa bi lahko zaradi tega propadle.

Ker se nova francoska zakonodaja nanaša na vsa spletna mesta, ne glede na njihovo velikost, so nekateri kritiki prepričani, da gre v tem primeru za napad na svobodo govora. Drugi pa so prepričani, da imajo zgolj velikani, kot sta Google in Facebook, dovolj človeških virov za pravočasno odstranjevanje tovrstnih vsebin.

Pri tem velja omeniti, da francoska zakonodaja določa tudi 24-urni rok za odstranitev drugih vsebin, ki štejejo za nezakonite (ki nimajo nobene zveze s terorizmom in zlorabo otrok). Gre za vsebine, ki spodbujajo sovraštvo, nasilje, rasizem in spolno zlorabo. Platforme, ki takšne vsebine ne odstranijo v 24 urah, se lahko kaznujejo z denarno kaznijo do 1,25 milijona evrov.

Predstavniki Facebooka, YouTuba in Twitterja sodelujejo s francoskimi oblastmi, da bi našli najboljši način za izvajanje novega zakona v praksi. Ali bo to sodelovanje obrodilo želene sadove, pa bo pokazal čas.


Prijavi napako v članku