Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Tablični računalniki
02.09.2022 16:02

Deli z drugimi:

Share

Doživite prihodnost s 16-palčnim ThinkPad X1 Fold nove generacije

Lenovo je predstavil novo generacijo ThinkPad™ X1 Fold, ki na novo opredeljuje kategorijo zložljivih prenosnih računalnikov, ki jih je Lenovo ustvaril leta 2020.

Novi ThinkPad X1 Fold je zasnovan tako, da nudi polno zmogljivost računalnika z večjo površino zaslona, hkrati pa ohranja izjemno prenosljivost, ki jo je ponujala originalna revolucionarna naprava. Kot najlažji 16-palčni potrošniški prenosni računalnik na svetu (1) ta predstavlja vsestransko, zmogljivo in prenosno napravo – z elegantnejšo in tanjšo zasnovo, ki jo je mogoče udobno uporabljati kot primarni osebni računalnik.

Izboljšanje računalnika, ki je ustvaril svojo kategorijo, ni preprosto, vendar je Lenovo naredil prav to. S kombinacijo povratnih informacij strank in vpogledov končnih uporabnikov ima inovativna zasnova prenosnika zdaj 22 % večji 16-palčni zložljivi zaslon vrste OLED, ohišje je 25 % tanjše, tanjši so robovi zaslona, kar poskrbi za ustvarjanje vrhunskega, poenostavljenega videza in občutka. Ohišje je izdelano aluminija hrbtna prevleka pa iz 100-odstotno recikliranega tkanega blaga.

Pri snovanju naprav nove generacije, obstaja prednost učenja na podlagi obstoječih uporabniških izkušenj in množice povratnih prispevkov. Ta vpogled je bil podjetju Lenovo v pomoč pri opredelitvi štirih glavnih področij, kjer mora biti uporabniška izkušnja brezhibna: zmogljivosti, tipkovnica, zaslon in dizajn.

Zložljiva izkušnja nove generacije

ThinkPad X1 Fold nove generacije, ki ga poganja zasnova Intel® Evo™ Design s procesorji Intel Core™ i7 do 12. generacije in grafiko Intel Iris Xe, zagotavlja vrhunske zmogljivosti v kompaktnem ohišju. V kombinaciji s pogonom SSD do zmogljivosti 1 TB (2) in do 32 GB pomnilnika LPDDR5 to pomeni, da bo operacijski sistem Windows 11 Home ali Pro deloval odlično ne glede na način uporabe.

Pozitivna in domača izkušnja tipkanja na napravi, ki je zasnovana kot primarni osebni računalnik, je ključnega pomena. ThinkPad X1 Fold nove generacije ponuja osvetljeno tipkovnico ThinkPad polne velikosti s kroglico TrackPoint in veliko haptično sledilno ploščico, ki deluje priključena ali ločena od računalnika, odvisno od načina rabe. Tipkovnico je mogoče magnetno pritrditi na spodnjo polovico zaslona za klasičen prenosni način, ki zagotavlja popolno zmogljivost 12-palčnega prenosnika.

Več prostora na zaslonu pomeni večjo produktivnost, hibridni delovni načini pa so le še bolj poudarili večjo potrebo po delovnem prostoru na zaslonu. Novi ThinkPad X1 Fold nudi veliko več prostora, zaslon pa se prilagaja željam uporabnika. Izjemno svetla zložljiva matrika OLED v diagonalo meri 16,3 palca in ob razmerju stranic 4 : 3 ponuja največ prostora v lahkem ohišju. Navdušuje z vsestranskostjo, saj jo lahko uporabljate v pokončnem ali ležečem načinu in seveda zložite. Zaslon lahko konfigurirate z dodatnim magnetnim peresom za pritrditev, ki uporablja protokol Wacom. Zaslon novega ThinkPad X1 Fold dosega do 600 nits HDR-svetlosti in vsebuje tehnologijo Dolby Vision®.

Videz in občutek naprav postajata vse bolj pomembna, saj uporabniki iščejo oblike, ki izražajo več osebnosti in ustvarjajo bolj čustveno povezavo s tehnologijo, ki je tako pogosto hrbtenica vsakdanjega življenja. Oblikovanje zložljivega računalnika z ožjimi robovi, večjim zaslonom in tanjšim ohišjem brez ogrožanja vzdržljivosti ni brez inženirskih izzivov. Novi ThinkPad X1 Fold ima ozke robove zaslona, ki niso daljši od 10 mm, in meri le 8,6 mm v razgrnjenem stanju, pa tudi v zloženem stanju je osupljivo tanek – le 17,4 mm. Kot vsi prenosniki ThinkPad je tudi ThinkPad X1 Fold poleg standardov MIL-STD-810H prestal stroge testne metode družbe Lenovo, ki so zagotovilo za povečano vzdržljivost. Tudi prevleka iz 100-odstotno recikliranega tkanega blaga je bila podvržena številnim preizkusom vzdržljivosti in zanesljivosti.

Kar največja vsestranskost

Lenovo še naprej uvaja več načinov rabe, kjer pride do izraza tehnologija zložljivih osebnih računalnikov. ThinkPad X1 Fold nove generacije resnično ustvarja prihodnost, saj zagotavlja površino zaslona in izkušnjo gledanja 16-palčnega prenosnika v polovico manjšem odtisu alternativnih prenosnikov s klasičnimi zasloni. Priročno se zloži na velikost manj kot 13-palčnega prenosnika za lahko ter kompaktno prenašanje in shranjevanje. Takšna inovativna zasnova prinaša izjemno vsestranskost za vse potrebe uporabnikov in zagotavlja eno najbolj prepričljivih računalniških izkušenj, kar jih je kdaj bilo. Produktivnost, sodelovanje, ogled vsebine, branje, pisanje, urejanje in tako naprej so preprosti v kateremkoli načinu, pač tistem, ki vam najbolj ustreza. Načini, s katerimi upravlja intuitivni vmesnik Mode Switcher, so:

  • Klasični preklopni ali prenosni način zagotavlja 12-palčni glavni zaslon z zaslonsko tipkovnico v spodnji polovici ali izbirno tipkovnico ThinkPad Bluetooth TrackPoint polne velikosti. Ta način je idealen za popolno produktivnost v omejenih prostorih, kot so letala, vlaki in avtomobili.
  • Razgrnjen način ali način vse-v-enem zagotavlja izjemno preobrazbo. Ko prispejo na cilj, lahko uporabniki razgrnejo napravo v ležečo postavitev in povežejo tipkovnico – pritrjeno ali ločeno – in ustvarijo fenomenalen 16-palčni prenosnik, ki navdihuje učinkovito večopravilnost ali zagotavlja impresivne predstavitve.
  • Portretni način je nova funkcija, ki je navdušila uporabnike v zgodnjih testiranjih. Zavrtite zaslon v pokončni način s stojalom za ogromen 16-palčni zaslon – izkazal se je za zelo učinkovitega za branje in urejanje dolgih dokumentov, hkratno spremljanje več družabnih omrežij, spletnih mest in še več.
  • Knjižni način ne potrebuje posebne predstavitve zložljive tehnologije, vendar ostaja enako izjemen. Branje najnovejše knjižne uspešnice na delno prepognjenem 16-palčnem zaslonu je vrhunsko. To je tudi zelo produktiven način, uporaben za lektoriranje člankov ali brskanje po digitalnih publikacijah.
  • Tablični način pa je mogoče uporabiti v pokončnem ali ležečem načinu in omogoča preprosto ustvarjalnost, interakcijo s sodelavci ali družino s pomočjo magnetnega peresa in uživanje vsebine na zaslonu, ki podpira tehnologijo Dolby Vision.

Zasnovan za oblikovanje prihodnosti

Oblikovalci in inženirji družbe Lenovo so neumorno delali na novi generaciji ThinkPad X1 Fold in predstavili napravo, ki ponovno preoblikuje kategorijo prepogljivih prenosnikov. Večji zaslon je zahteval preoblikovanje tečajev in samega zaslona, nastali zvonasti sistemski tečaj pa omogoča, da se zložljiv zaslon OLED zloži ravno v odprtih in zaprtih scenarijih, kar ima za posledico tanjši računalnik. Več kot dvesto delov se sinhrono premika znotraj zasnove tečajev in poveča vzdržljivost zaslona. Razvit je bil nov vmesnik zaslona, ki zmanjša neaktivno območje, kar poveča vzdržljivost in omogoči tanjše robove. Hibridni okvir zaslonke kamere je prav tako prenovljen in je podrejen tankosti, s čimer so inženirji dobili več prostora za antene in poenostavljeno servisiranje na terenu. Inženirji družbe Lenovo so razvili tudi niz patentiranih zložljivih grafitnih plošč za odvajanje toplote, ki računalniku zagotavljajo izjemno zmogljivo zasnovo brez ventilatorja.

Prelomno oblikovanje in inženiring dopolnjuje izjemna uporabniška izkušnja. Prej omenjena tipkovnica vključuje nedavno uvedeno aplikacijo TrackPoint Communications Quick Menu, ki jo je mogoče klikniti in ponuja hiter dostop do funkcij kamere in mikrofona. Na voljo so trije priključki USB tipa C, vključno z dvema priključkoma Intel® Thunderbolt™ 4, tako da sta vsaj dva vedno dostopna v kateremkoli načinu. Enako načelo velja za zvočnike in mikrofone: s tremi vgrajenimi zvočniki Dolby Atmos®, kjer sta dva vedno aktivna in ohranjata stereo zvok. Na voljo sta dva dvojna mikrofona, od katerih je vsaj en par aktiven glede na uporabljeni način, z Dolby Voice®, ki optimizira delovanje mikrofona in zvočnikov ter izkorišča tehnologijo prostorskega zvoka za zagotavljanje izjemne konferenčne izkušnje.

Da bi dodatno izkoristil prednosti edinstvene oblike novega ThinkPad X1 Fold, je Lenovo prvi predstavil izboljšano različico krmilnika Intel® Visual Sensing Controller (Intel® VSC), čipa, ki ga poganja umetna inteligenca, ki zagotavlja brezhibno izkušnjo ne glede na to, kako uporabnik uporablja napravo (3). Ne glede na to, ali je naprava v pokončnem, ležečem ali v prenosnem načinu, Intelov VSC samodejno upravlja kamero z uporabo povečanega 75-stopinjskega vodoravnega vidnega polja, ki izkorišča samodejno prilagajanje sistema Windows 11. Zaradi pametnega zaznavanja je novi ThinkPad X1 Fold neverjetno dojemljiv in odziven. Funkcija »prebudi-ob-prihodu« samodejno prepozna uporabnika (in zgolj določenega uporabnika) ter takoj prebudi sistem, ki je tako pripravljen za uporabo, ko se uporabnik približa, in v kombinaciji z rešitvijo Windows Hello ponuja enostavnost prijave brez dotika. Za dodatno varnost skrbi funkcija »zaznavanja radovednežev«, ki uporabnika obvesti o radovednih očeh kogarkoli in ohrani zasebnost podatkov, funkcija »zaklepanja ob odhodu« pa ve, kdaj uporabnik zapusti računalnik in zaklene sistem, da prepreči neželen dostop. Intelov VSC uporablja tudi pametno zaznavanje za optimizacijo nastavitev zaslona z zmanjšanjem hitrosti osveževanja glede na vrsto vsebine in uporabo pametnega upravljanja zatemnitve za zmanjšanje porabe energije, ko uporabnik ne uporablja zaslona. Te lastnosti skupaj naredijo novo generacijo ThinkPad X1 Fold bolj naravno in lažjo za uporabo. Intel VSC pomaga uporabnikom omogočiti varen, odziven, poglobljen in energijsko učinkovit računalnik brez kompromisov glede zmogljivosti, kakovosti ali avtonomije baterije z uporabo rešitev pametnega zaznavanja za inteligentno upravljanje porabe energije in zagotavljanje odličnih uporabniških izkušenj.

Povratne informacije strank in inženiring sta skupaj ustvarila eno najbolj inovativnih in privlačnih računalniških izkušenj. Vsak tehnološki preboj in funkcija sta bila implementirana z mislijo na vrhunsko uporabniško izkušnjo. Predan dolgoročni prihodnosti osebnega računalništva je Lenovo izpolnil svojo obljubo z zložljivo tehnologijo. Oblikovanje te prihodnosti se začne danes z novo generacijo ThinkPad X1 Fold.

Cene in razpoložljivost (4)

  • ThinkPad X1 Fold nove generacije z operacijskim sistemom Windows 11 bo predvidoma na voljo proti koncu leta, takrat pa bodo znane tudi njegove cene (4).

(1) Na podlagi interne raziskave družbe Lenovo, ki je bila avgusta 2022 izvedena glede 16-palčnih prenosnikov večjih proizvajalcev osebnih računalnikov s tehnologijo Intel vPro.
(2) Dejanska razpoložljiva zmogljivost je manjša in se razlikuje zaradi številnih dejavnikov, vključno s formatiranjem, particioniranjem in operacijskim sistemom itd., ki uporabljajo del te zmogljivosti. Razpoložljiva zmogljivost se lahko spremeni s posodobitvami programske opreme.

(3) Zahteva kamero RGB-IR z možnostjo Intel VSC.
(4) Cene ne vključujejo davka in stroškov pošiljanja in se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila; veljajo dodatni pogoji. Cene prodajalcev se lahko razlikujejo. Datumi razpoložljivosti se lahko razlikujejo glede na geografsko območje, izdelki so morda na voljo samo na izbranih trgih. Vse ponudbe so odvisne od razpoložljivosti. Lenovo si pridržuje pravico do spremembe ponudbe izdelkov, funkcij in specifikacij kadarkoli in brez predhodnega obvestila.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

PC7 d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 68, 1000 Ljubljana, Tel: 01 519 70 65
Podatki so neverjetno močno sredstvo in v vsakem poslu sprožijo val rasti in razvoja. V napačnih rokah pa lahko povzročijo veliko škode. Zato je treba prizadevanja usmeriti v ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več