Računalništvo, telefonija
21.03.2008 10:00
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dogajanje v Kiberpipi

Kiberpipin računalniški muzej: Razstava delovnih postaj

Naslednji petek, 28. marca ob 20h, bo Kiberpipin računalniški muzej dočakal še eno otvoritev, in sicer Razstavo delovnih postaj, ki bo na ogled, računalniki pa na preizkus do 18. aprila.

Za delovno postajo označujemo računalnike, namenjene za delo s tehničnimi aplikacijami, z grafiko ali za takšno ali drugačno profesionalno zahtevnejše načrtovanje. Morda lahko danes res vsak dražji PC uporabimo kot neke vrste delovno postajo (zahteva seveda več pomnilnika, procesorske moči in večje grafične zmogljivosti), a temu še pred desetletjem ni bilo čisto tako. Delovne postaje so bile bistveno zmogljivejše in bolj zanesljive od večine osebnih računalnikov (in neprimerljivo dražje) in zasnovane (večinoma) na RISC arhitekturi.

Poleg več kot štirideset osebnih računalnikov je v naši zbirki našlo prostor tudi zavidljivo število delovnih postaj. Tako boste lahko sami med drugim preizkusili računalnike kot so SGI Octane, Sun Sparc Ultra 1, SGI Indigo 2, spoznali operacijska sistema Irix in Solaris ter si ogledali drobovje legendarnega SGI Personal Iris.

http://muzej.kiberpipa.org/

Pure Data delavnica I & II z Luko Prinčičem

I: Prvi del (začetniška): ponedeljek, 31.3. – petek, 4.4. od 17h do 21h
II: Drugi del (nadaljevalna): ponedeljek, 26.5. – petek, 30.5. od 17h do 21h

Pure Data je grafično programsko okolje za sintezo in procesiranje avdio signalov v realnem času, s pomočjo dodatnih knjižnic je področje aplikacij razširljivo tudi na video procesiranje, osnovni 3D prostor in več. Najbolj primerna uporaba tega okolja je za A/V performans in interaktivne inštalacije, drugače pa tudi za vmesni člen pri izdelavi avdio, video ali 3d kompozicij.

Na prvi delavnici bodo predstavljene instalacija in bazična sintaksa. Na drugi delavnici bo znanje razširjeno na različne knjižnice, ki jih lahko v PD-u uporabljamo, specifično bo pozornost na videu (pdp/pidip) in 3D (Gem).

Na delavnico so vabljeni vsi z raznolikim spektrom znanja, tako začetniki in ‘ne-programerji’ kot tudi izkušeni zvočni in vizualni ustvarjalci, umetniki in/ali programerji. Za udeležbo se je potrebno prijaviti.

Luka Prinčič deluje na področju zvoka in intermedijev kot skladatelj, performer in programer …

Delavnica spajkanja

ponedeljek, 7. – petek, 11.4.

Se vam je že zgodilo, da bi morali v roke prijeti spajkalnik, pa se vam je izziv zdel pretežak? Ste že kdaj držali v rokah kak smd element z več sto nogicami in si mislili: “Uf, samemu mi tega nikoli ne bo uspelo spraviti na svoje mesto!”. Morda pa se vam zdijo zgoraj navedene stvari trivialne in bi le radi spoznali kak nov trik?

V tednu med 7. in 11. aprilom bodo v Kiberpipi potekale delavnice spajkanja. Delavnica se bo odvijala vsak dan, razen v sredo. Med 16:00 in 17:30 bo prvi del, namenjen popolnim začetnikom, kjer si bomo pogledali osnovne principe spajkanja in preizkus tega v praksi. Nato bo ob 18:00 sledil nadaljevalni del, namenjen tistim, ki so se v spajkanju že preizkusili.

Delavnico bo vodil vsem dobro poznani Darko Volk, ki se z elektroniko in radioamaterstvom ukvarja že od mladih nog. Prijave potekajo preko elektronske pošte.

Javna predstavitev 3. številke časopisa Reartikulacija

26.03. ob 11.00 v Kiberpipi

Projekt Reartikulacija preko časopisa, organizacije in kuratorske platforme, pripravlja in predlaga razstave, predavanja in predstavitve; skozi sodobno teorijo, kritiko, umetniške projekte ter aktivizem intervenira in ustvarja samoorganizacijsko platformo v slovenskem in mednarodnem prostoru.

S 3. številko bo Reartikulacija postala INTERNACIONALNA. Vsaka številka časopisa bo objavljena dvojezično, v slovenskem in angleškem jeziku.

V tretji mednarodni številki časopisa bodo med drugim svoje tekste/umetniške projekte/pozicije/intervencije predstavili: Dmitry Vilensky, Rusija; Subhabrata Bobby Banerjee, Avstralija/Indija; Kati Morawek, Dunaj; Agnese Trocchi, Italija; Katja Praznik, Ljubljana; Maja Delak, Ljubljana; Irwin, Ljubljana; in še mnogi drugi.

Na predstavitvi bodo poleg urednikov časopisa; Marina Gržinić, Staš Kleindienst, Sebastjan Leban in Tanja Passoni o svojih tekstih in umetniških prispevkih v tretji številki spregovorili še IRWIN, Tatjana Greif, Katja Kobolt in Jasmina Založnik.

KiberpipaLive!

Sedaj si bo mogoče Kiberpipina redna predavanja – Pipine odprte termine, Spletne urice ter predavanja o umetni inteligenci ogledati tudi v živo, kmalu pa tudi ostala predavanja iz nerednega dela programa.

Povezavo za prenos Live stream boste našli v Kiberpipinem videoarhivu v meniju (glej spodnji povezavi). Tako boste sicer prikrajšani za vprašanja predavatelju in druženje, zato ste vseeno še vedno vljudno vabljeni tudi v Kiberpipine prostore na Kersnikovi 6.

http://video.kiberpipa.org/
http://video.kiberpipa.org/live.html


Prijavi napako v članku