Računalništvo, telefonija
27.11.2011 14:03
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Diode za prenos svetlobnega signala

Raziskovalci na Massachusetts Institute of Technology (MIT) so razvili diode, ki svetlobo obdelajo na podoben način kot standardne diode z elektroni.
Raziskovalci na Massachusetts Institute of Technology (MIT) so razvili diode, ki svetlobo obdelajo na podoben način kot standardne diode z elektroni.

Raziskovalci na Massachusetts Institute of Technology (MIT) so razvili diode, ki svetlobo obdelajo na podoben način kot standardne diode z elektroni, kar pomeni, da jo prepuščajo z ene strani, medtem ko z druge ne. Sklopi svetlečih diod so izdelani s standardnimi tehnologijami za proizvodnjo čipov na osnovi silicija, kar je tudi najvažnejši dosežek omenjenih znanstvenikov. Za izdelavo LED diod se tako uporablja tanka plast granata, materiala, ki je prozoren v eno smer in neprozoren v drugo. Granat je običajno izjemno težko postaviti na silicijev podstavek (wafer). No, raziskovalcem inštituta MIT je to uspelo.

S pomočjo teh LED diod lahko sedaj z uporabo obstoječih tehnologij za izdelavo čipov relativno enostavno izdelajo vezja, ki znotraj čipa in med čipi medsebojno komunicirajo preko svetlobnega signala. Ker optične komunikacije omogočajo prenos veliko večje količine podatkov od električnih, bi lahko ta tehnologija odigrala pomembno vlogo pri povezovanju čipov v notranjosti računalnika, kot tudi pri hitrejšem prenosu podatkov v samem čipu.

Za pričakovati je, da se bodo omenjene diode najprej uporabile v omrežni opremi, saj so njihove dimenzije še vedno precej večje od običajnih elektronskih vezij, njihova trenutna dolžina namreč znaša 400 nm. Čez čas se bodo njihove dimenzije najverjetneje zmanjševale, zato lahko njihovo uporabo kaj kmalu pričakujemo tudi pri običajnih računalnikih.


Prijavi napako v članku