Računalništvo, telefonija
30.08.2017 10:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Digitalni račun že izenačen s papirnatim

Digitalni račun že izenačen s papirnatim
Digitalni račun že izenačen s papirnatim

V Sloveniji je pred dnevi prvič zares v življenje vstopila uporaba digitalnega računa, s katerim bo zadovoljen tudi inšpektor, če vas prestreže pred vrati trgovine in preveri, če imate račun.

Kupec pri uporabi hitrega plačila tudi ne potrebuje več papirnatega računa, saj ima račun (priznan tudi s strani FURS) že shranjen v telefonu – natančneje v aplikaciji za mobilno plačevanje Hal mBills, podjetja MBILLS. Na Finančni upravi Republike Slovenije (FURS) ocenjujejo, da gre za korak proti brezpapirni družbi.

Peter Grum, namestnik generalne direktorice FURS, pojasnjuje: »DDV zakonodaja je izdajanje elektronskih računov omogočala že prej. Pravni status papirnega in elektronskega računa je bil že v ZDDV-1 enakovreden. Tudi Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR), s katerim so bile uvedene davčne blagajne, poslovanje z elektronskimi računi omogoča od same uvedbe dalje. Vendar v praksi vsaj v relaciji do končnih potrošnikov možnost izdajanja elektronskih računov ni zaživela.« A šele Hal mBills je prvi primer, ki to zares uvaja tudi v življenje.

»Po določbah ZDDV-1 so računi, izdani v papirni obliki, in računi, izdani v elektronski obliki, med seboj enakovredni. Da se lahko upošteva račun kot elektronski račun, mora biti izdan in prejet v kateri koli elektronski obliki zapisa. Pristnost izvora, celovitost vsebine in čitljivost računa v papirni ali elektronski obliki, mora biti zagotovljena od trenutka izdaje do konca obdobja hrambe računa,« še dodaja Peter Grum.

»V skladu z Zakonom o davčnem potrjevanju računov mora namreč kupec, tudi v primeru izdaje elektronskega računa, račun prevzeti in ga zadržati neposredno ob odhodu iz poslovnega prostora in ga na zahtevo predložiti pooblaščeni osebi davčnega ali tržnega organa. V praksi pa to pomeni, da lahko stranka inšpektorju prikaže vizualizirano obliko izdanega elektronskega računa tudi na pametnemu telefonu (ali drugi elektronski napravi). Tako s stališča Finančne uprave ni zadržkov za brezpapirne račune,« opisuje Peter Grum.

Da blagajni pri omenjenem načinu plačevanja ni treba več izdati papirnatega računa, pa prinaša tudi bolj trajnostno poslovanje. Plačevanje s hitrimi plačili Hal mBills je prijaznejše do okolja. Zdaj ne govorimo več o viziji jutrišnjega dne, temveč o današnji novi realnosti. Prva trgovina, ki je to že omogočila svojim kupcem, je ekološka trgovina Kalček.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem mBILLS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri mBILLS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem mBILLS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku