Operacijski sistemi
27.10.2011 09:10

Deli z drugimi:

Share

Deset let Oken XP

Operacijski sistem Windows XP bo med nami prisoten vsaj še desetletje!
Operacijski sistem Windows XP bo med nami prisoten vsaj še desetletje!

Pred natanko desetimi leti je Microsoft ponudil v prodajo operacijski sistem, ki je spremenil način uporabe osebnih in prenosnih računalnikov. Tu seveda govorimo o operacijskem sistemu Windows XP. Čeprav so bila Okna XP z oznako RTM (Release to Manufacturing) pripravljena že 24. avgusta 2001, je ta običajnim smrtnikom postal dostopen šele 25. oktobra istega leta.

Čeprav je operacijski sistem Windows XP med nami prisoten že dobrih 10 let, ga danes še vedno uporablja slabih 39 odstotkov računalničarjev. To ne preseneča, saj združuje tako robustnost Microsoftovih operacijskih sistemov iz družine NT (Windows 2000) kot funkcionalnosti družine 9x (na primer DirectX). S tem so računalničarji pridobili zanesljiv operacijski sistem, ki ga je bilo mogoče brez težav uporabljati celo za igranje naprednih računalniških iger.

Windows XP je bil zaradi zanesljivosti in uporabnosti kar slabih deset let vodilni Microsoftov operacijski sitem. To gre delno pripisati tudi polomu računalniškega giganta pri pripravi njegovega naslednika, Windows Vista. Oknom XP se je uspel zoperstaviti šele operacijski sistem Windows 7, ki je v drugi polovici oktobra prevzel vodili položaj. Ta danes obvladuje 40,2 odstotkov trga, medtem ko na Windows XP prisega le še okoli 38,8 odstotkov računalničarjev širom sveta. Kljub temu bo za uporabnike Oken XP poskrbljeno vse do 8. aprila 2014. Tedaj se namreč izteče podaljšala podpora za Windows XP s tretjim servisnim paketom.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku