Telefoni
07.10.2012 16:24

Deli z drugimi:

Share

Delavcem Foxconna zaradi Applovih zahtev dokončno prekipelo

Zaradi nehumanih delovnih razmer in nemogočih zahtev po dvigu kakovosti v Applovi partnerski družbi Foxconn, so k stavki združeno pristopili tako fizični delavci kot inšpektorji iz službe kakovosti. Trenutno stavka med 3.000 in 4.000 oseb.
Delavcem Foxconna je dokončno prekilpelo!
Delavcem Foxconna je dokončno prekilpelo!

Delavce v Applovi partnerski družbi Foxconn so zaradi proizvodnje pametnih mobilnih telefonov iPhone 5 dobesedno zasužnjili. Ti delajo in živijo v katastrofalnih razmerah zgolj zato, da lahko podjetje Applu pravočasno zagotovili zadostno količino novih mobilnikov. Zaradi tega je konec septembra v tovarni izbruhnil množični pretep, pri katerem je sodelovalo več kot 2.000 zaposlenih.

Ker se delovne razmere v podjetju Foxconn kljub množičnemu pretepu niso izboljšale, so delavci pričeli stavkati. Stavko, v kateri sodeluje med 3.000 in 4.000 zasužnjenih delavcev, so med drugim povzročila tudi strožja merila za nadzor kakovosti (quality control) pri izdelavi mobilnika iPhona 5. Kljub temu Foxconn delavcem ni spustil norme, ni zagotovil ustreznega izobraževanja in seveda ni povišal že tako skromnega plačila.

Zaradi nehumanih delovnih razmer in nemogočih zahtev po dvigu kakovosti, so k stavki združeno pristopili tako fizični delavci kot inšpektorji iz službe kakovosti. Stavko naj bi po prepričanjih mnogih zanetilo tudi nadurno delo med prazniki, saj Apple enostavno ne dohaja velikega povpraševanja po njegovih pametnih mobilnih telefonih iPhone 5. Uradnih izjav iz podjetji Foxconna ali Appla kakopak še niso podali.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku