Računalništvo, telefonija
31.03.2017 20:19
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Danes je svetovni dan varnostnega kopiranja

Danes je svetovni dan varnostnega kopiranja
Danes je svetovni dan varnostnega kopiranja

31. marec je svetovni dan varnostnega kopiranja oziroma “backupa”. Svetujemo vam, da skrbno pazite na svoje dokumente, saj nikoli ne veste kje bodo ti končali jutri.

“Zakaj bi sploh kdo hotel moje datoteke, saj pa itak nimam nič takšnega?” Takšno razmišljanje je največja napaka večine uporabnikov spleta in digitalnih naprav. Zakaj delati varnostne kopije? Izgubili ste telefon, napadel vas je virus, pomotoma ste izbrisali pomembno datoteko, pokvaril se vam je trdi disk računalnika itd. Vsi ti scenariji so možni, ne glede na to, da ste prepričani, da se vam kaj takega ne more zgoditi. Ukrepajte pravočasno in si ustvarite varnostne kopije.

Izsiljevalski virusi

V zadnjem času ste gotov slišali za primere, ko računalniški virus, ki je popolnoma onesposobil napravo, od uporabnika zahteva plačilo odkupnine. Dejstvo je, da lahko žrtev takšnega virusa postane kdorkoli, tako posameznik kot tudi podjetja. Edina razlika med podjetji in posamezniki je ta, da bodo prva bolj verjetno plačala odkupnino, saj imajo več denarja in bolj nujno rabijo podatke. Napadalci ne izbirajo žrtev, temveč zgolj kopičijo dobiček.

Izsiljevalski virusi se najpogosteje širijo preko elektronske pošte. Poleg tega, da ti virusi bivajo v datotekah s “čudnimi” končnicami, navadne MS Office datoteke prav tako predstavljajo grožnjo. Ko enkrat odpremo okuženo priponko zaženemo virus in ta onemogoči vse dokumente na računalniku. Najpogosteje uporabniki nimajo varnostnih kopij in tako napadalci od njih zahtevajo okrog 1000 eur odkupnine. Da pa je proces še bolj zapleten, od uporabnikov zahtevajo plačilo v kriptovaluti Bitcoin. Po tem, ko nepridipravi dobijo plačilo, pošljejo ključ za odklepanje dokumentov, vendar ta pogosto ne deluje tako kot bi moral.

Drugi način kako se lahko okužite z izsiljevalskimi virusi pa je ob breskrbnem brskanju po spletu. Na tej točki lahko skušate preprečiti nevšečnosti tako, da enostavno ne odpirate nepoznanih priponk, prav tako pa je nujno, da imate vseskozi posodobljene verzije vseh programov, brskalnikov itd.

Varnostna kopija je edina rešitev!

S spletnimi kriminalci ni šale in v primeru, da nimate varnostnih kopij, plačilo odkupnine ni izbira ampak najverjetneje edina opcija, ki lahko povrne vaše dokumente. Nauk zgodbe: “DELAJTE VARNOSTNE KOPIJE!”

Vse kar morate storiti je, da kupite dovolj velik USB ključ ali zunanji trdi disk ter enostavno skopirate vse kar se vam zdi pomembnega na to pomnilniško napravo. Portal “Varninainternetu.si” je za vas pripravil dve pravili, ki ju morate upoštevati ob delanju varnostnih kopij:

  • Kopijo podatkov ustvarite na zunanji disk ali USB ključ, ki ju po končanem kopiranju varno spravite nekje zunaj računalnika. Če recimo disk ostane priklopljen, virus zašifrira tudi podatke na njem in s takšno varnostno kopijo si ne moremo pomagati. Drugo kopijo shranite v oblak: datoteke v oblaku virus sicer ravno tako zašifrira, a jih lahko uporabnik sam povrne v stanje večinoma za 30 dni nazaj. Na voljo je tudi več specializiranih programov za izdelavo varnostnih kopij;
  • ni dovolj, da le enkrat letno poskrbite za kopije. Poskušajte jih izdelovati sproti, ko ustvarjajte nove vsebine (dokumenti, fotografije). Še posebej v poslovnih okoljih je centralizirana izdelava varnostnih kopij nujna.

Prijavi napako v članku