Telefoni
09.01.2017 12:12
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

iPhone danes praznuje 10. rojstni dan

iPhone danes praznuje 10. rojstni dan
iPhone danes praznuje 10. rojstni dan

Ob največjem prazniku mobilne telefonije se spodobi, da se ozre nazaj in preveri kakšno je bilo vzdušje, ko se je predstavil najboljši pametni telefon vseh časov, Apple iPhone. Takrat je pametni telefon z zaslonom, brez tipkovnice in možnostjo prepoznavanja ukazov kot so za zoom, podrsavanja med meniji in podobno, predstavljal revolucjo. Ni presenetljiv, da iPhone kopirajo praktično vsa ostala podjetja danes. Vendar pa prvi iPhone ni navdušil veliko kritikov.

Največjo slavo si je s povsem napačno reakcijo zagotovil Steve Ballmer, takratni CEO podjetja Microsoft. Na vprašanje novinarja kaj si misli o iPhonu je pametni telefon posmehljivo skritiziral in pri tem izpostavil pomanjkanje fizične tipkovnice in visoko ceno kot ključna dejavnika zakaj naj se iPhone nebi uspešno prodajal. Ne preseneča, da je Microsoft povsem zamudil revolucijo pametnih telefonov in je bilo potrebno zamenjati vodstvo podjetja preden je Microsoft znova postal zanimiv.

Steve Ballmer pa ni bil edini s svojimi napačnimi napovedmi. Tudi reakcije vodilnih pri podjetjih Nokia in BlackBerry se bodo zapisale v zgodovino kot povsem napačne in tudi katastrofalne za obe podjetji. Pri Nokii so med drugim izjavili, da pozdravljajo novo konkurenco vendar pa ne vidijo razlogov zakaj bi spreminjali lasten način poslovanja in poslovni model, ki ga uporabljajo. Brez dramatičnosti so Apple iPhone sprejeli tudi pri BlackBerry-ju. Novega konkurenta niso videli kot potencial za večje spremembe v mobilni panogi.

Zgodovina je svoje pokazala in Apple iPhone je po 10. letih še vedno tisti telefon po katerem se primerjajo drugi. Prav tako je produkt, katerega lastnosti so kopirali vsi ostali proizvajalci. Mnenja so lahko različna vendar pa številke ne lažejo. Več kot 1,2 milijarde prodanih iPhonov je dokaz, da gre brez dvoma za najboljši telefon vseh časov.


Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku