Programska oprema
23.11.2005 09:14
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Črv Sober.Y v dveh dneh “na vrh”

Raziskovalci podjetja F-Secure uporabnike interneta opozarjajo na novega črva Sober.Y. V zadnjih tednih internetni ponudniki po vsem svetu poročajo o milijonih okuženih sporočil, kar pri nekaterih ponudnikih že povzroča zamudo pri dostavi elektronske pošte. Podjetje F-Secure je črvu zato dodelilo najvišjo stopnjo nevarnosti, Radar stopnje 1.

Eden od razlogov za uspešno širjenje je dejstvo, da sporočila vsebujejo lažna obvestila organizacij kot so FBI, CIA oziroma nemški Bundeskriminalamt (BKA). Sporočila vsebujejo okuženo pripono – če jo uporabnik odpre, se računalnik okuži.

Prva varianta črva Sober je bila odkrita oktobra 2003. F-Secure predvideva, da je vseh 25 doslej znanih različic črva Sober napisala ista oseba, ki živi v Nemčiji. Za razliko od večine ostalih trenutno razširjenih črvov, ki so pisani predvsem z namenom zaslužka, motiv avtorja črva Sober ni jasen.

Nekatere različice črva Sober so vsebovale neonacistična sporočila, vendar jih najnovejša različica ne vsebuje. Slednja je v vsega dveh dneh postala najbolj razširjen računalniški črv v letošnjem letu. Posebnost črva Sober je, da nemškim uporabnikom interneta pošilja sporočila v nemškem jeziku, ostalim pa v angleščini.

“Število okuženih sporočil, ki jih razpošilja črv Sober.Y, je ogromno”, je povedal Mikko Hypponen, vodja oddelka za raziskovanje računalniških virusov pri podjetju F-Secure. “To je doslej letošnji največji izbruh virusa.”


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več
Zlati partner

Endava

, ,