Računalništvo, telefonija
07.11.2006 07:18

Deli z drugimi:

Share

Cisco Systems sodeluje z domačima univerzama

Podjetje Cisco Systems slovenskim študentom ponuja različna izobraževanja v sklopu univerzitetnega študija, med katere uvršča CNAP (Cisco Networking Academy Program), Sales Associate Program in College Internship. Na ta način podjetje širi svojo mrežo strokovnjakov, mnogi od teh pa najdejo zaposlitev v Cisco Systems ali pri njegovih poslovnih partnerjih.

O NetAcad (Cisco Networking Academy Program)
Cisco Systems je s programom CNAP pričel v Združenih državah Amerike leta 1997, na 64 šolskih ustanovah v sedmih državah. Danes program poteka pod imenom NetAcad v več kot 150 državah po vsem svetu in se je vanj, na več kot 10.000 akademijah, registriralo že več kot 1,6 milijona študentov. NetAcad akademije gostujejo na različnih gimnazijah, tehničnih srednjih šolah, univerzah, fakultetah in drugih lokalnih organizacijah. Sodelujoče ustanove dobijo naslov Networking akademije.

Cisco Systems je v namen pridobivanja strokovnega kadra skozi klasične izobraževalne institucije razvil svoj sistem izobraževanja predavateljev. Predavatelji se izobražujejo na tri različne načine. Industrijski (”Industry”) strokovnjaki urijo inštruktorje v Ciscovih študijskih centrih (Cisco Academy Training Centers – CATCs). Ti inštruktorji urijo tiste na regionalnih akademijah, slednji pa predavatelje na lokalni ravni, ki poučujejo študente programa NetAcad.

NetAcad je splošen internetni učni program, s pomočjo katerega študenti osvojijo veščine internetne tehnologije, ki je v današnji globalni ekonomiji zelo pomembna. NetAcad akademija predstavlja program, ki temelji na principih in praksi oblikovanja, gradnje in vzdrževanja omrežij ter služi kot podpora nacionalnim in globalnim organizacijam. Internet namreč omogoča študij vsakomur, ne glede na njegovo lokacijo, narodnost, družbeni status, raso ali spol. Akademija ponuja bogat, interaktiven in poosebljen učni načrt študentom po vsem svetu. Internet spreminja način učenja, dela ter igre ljudi; in NetaAcad je v ospredju te preobrazbe!

V Sloveniji sta v program NetAcad od leta 2004 vključeni Univerzi v Ljubljani in Mariboru.

O programu College Internship
Gre za izobraževanje rednih študentov, ki kasneje lahko najdejo delovno mesto v Ciscu ali pa jih zaposlijo partnerska podjetja. Program traja najmanj tri mesece, v povprečju pa eno leto. Cisco Systems na ta način ustvarja odlično bazo kandidatov za rekrutiranje novih zaposlenih, širi svojo mrežo strokovnjakov in ima možnost vnaprej spoznati potencialne zaposlene. Študent dela pod mentorstvom in v času študija gradi odnose s sodelavci. Vse to Ciscu pri kasnejšem zaposlovanju predstavlja veliko manjše tveganje. Študentje so prednost, ki podjetju dajejo vedno potrebno inovativnost in zagnanost. V Sloveniji študentje delajo v Ciscu prek študentskega servisa, v drugih državah pa program tudi prilagodijo lokalnim razmeram.

“Trudimo se, da študenti v času študija spoznajo čim širši del našega dela in Cisco tehnologijo. Pohvaliti se moramo, da imamo z dosedanjimi študenti zelo pozitivne izkušnje. Volja, znanje in kanček samoiniciativnosti omogočajo, da se pot med vrhunske strokovnjake lahko začne že med univerzitetnim študijem. Potreb po visoko usposobljenem kadru je vedno več, pot pa ni nujno vedno težka in dolgotrajna,” je povedal Anton Petrič, direktor slovenske podružnice Cisco Systems. “Elizabeth Di Rocco, nekoč študentka naših izobraževalnih programov, danes naša sodelavka, je zadnji primer takega uspešnega sodelovanja,” je še dodal Petrič.

Elizabeth Di Rocco je uspešno zaključila program College Internship in je redno zaposlena v slovenski Ciscovi pisarni kot sistemska inženirka. “Program je bil zelo učinkovit in sem se ga udeležila brez predhodnega znanja o omrežnih tehnologijah. Tu sem pridobila vse potrebno znanje o orodjih in tudi o poslovanju podjetja. Ciscova izobraževanja so odlično izhodišče za tiste, ki še nimajo izkušenj, imajo pa interes. Seveda so tudi odlična priložnost za kariero”, je povedala Elizabeth.

Program College Internship študentom omogoča praktično preverjanje in uporabo znanj, ki jih pridobijo med rednim študijem. V Sloveniji sta se programa letos udeležila študenta Alenka Bajec in Bojan Radulović.

O programu Sales Associates
Cisco Systems v okviru programa Sales Associates trenutno pripravlja kandidate za delo na dveh delovnih mestih; in sicer za Associate Systems Engineer (ASE) in Associate Sales Representative (ASR).

V programu sodelujejo diplomanti motivirani za delo v prodaji, z razvitimi komunikacijskimi veščinami. Cilj programa je izobraziti novo generacijo sistemskih inženirjev in prodajnih predstavnikov ter pomagati diplomantom na začetku poslovne poti v Ciscu. Udeleženci programa pridobijo znanje s področja prodaje, financ, poslovanja in o Ciscovih omrežnih izdelkih in storitvah. Glede na velikost trga in velikosti pisarne v Sloveniji poteka le program za izobraževanje sistemskih inženirjev (ASE), seveda pa je možno, da bodo v prihodnosti sodelovali tudi pri izobraževanju prodajnih predstavnikov (ASR).

Program Associate Systems Engineer (ASE) poteka eno leto na treh lokacijah: v Raeleighu, N. C. in Amsterdamu. Letos se programa v Amsterdamu prvič udeležuje tudi slovenski kandidat Dejan Miletič. Tehnično znanje ali nadarjenost, predvsem pa velika želja, posamezniku zagotavlja šolanje. Pomembno je tudi, da od zagovora diplome s tehničnega področja ni minilo več kot tri leta.

Program Associate Sales Representative (ASR) poteka na istih lokacijah kot ASE, vendar se ga Slovenci ne udeležujejo. Poleg kriterijev, ki jim morajo zadostiti kandidati za ASE, je za ASR zaželena diploma s področja financ, poslovanja ali s tehničnega področja. Poleg vsega naštetega pa morajo imeti tudi izjemne komunikacijske sposobnosti.

V mesecu novembru bodo potekale Cisco predstavitve z naslovom “Spoznajte vaše priložnosti v svetu omrežnih tehnologij s pomočjo Cisco Systems” in sicer v torek, 14. novembra 2006 ob 15.00 uri na Univerzi v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, v multimedijski predavalnici. Naslednja predstavitev pa bo v petek, 24. novembra ob 11.00 uri na Univerzi v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, predavalnica Beta.


Prijavi napako v članku