Računalništvo, telefonija
23.02.2021 13:35
Posodobljeno 1 dan nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Chrome bo porabil precej manj pomnilnika

Novi Google Chrome je precej prijaznejši do sistemskega pomnilnika!
Novi Google Chrome je precej prijaznejši do sistemskega pomnilnika!

Številni uporabniki trenutno vodilnega spletnega brskalnika Google Chrome se pritožujejo nad velikimi »zahtevami«, ki jih ima brskalnik do sistemskega pomnilnika. Google Chrome namreč pri delovanju porabi izredno veliko sistemskega pomnilnika in kaj hitro se zgodi, da tega zmanjka za ostalo programsko opremo, vključno z operacijskim sistemom. Zaradi tega je skupina Googlovih programerjev pripravilo prvi poskusno različico poskusnega spletnega brskalnika Chrome (Beta), ki naj bi za vedno odpravil težave s preveliko porabo dragocenega sistemskega pomnilnika.

Novi poskusni spletni brskalnik Google Chrome deluje na način, da »aktivnost« zavihkov prilagodi aktivnosti uporabnika. To dejansko v praksi pomni, da manj aktivne zavihke »shrani« na trdi disk in ob tem sprosti zaseden sistemski pomnilnik. Na ta način se količina zahtevanega pomnilnika za spletni brskalnik Google Chrome močno zmanjša, kar posledično pospeši delovanje računalnika. Vse skupaj so programerji podjetja Google »zapakirali« v funkcijo »PartitionAlloc-everywhere«, prvi odzivi uporabniki spletnega brskalnika Google Chrome pa so izjemno pozitivni.

Nova možnost bo sprva na voljo za uporabnike namiznih in prenosnih osebnih računalnikov, ki poganjajo operacijske sisteme Windows 10 in distribucije Linux. Kmalu za tem pa bo novost na voljo tudi za uporabnike pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android. Končna različica spletnega brskalnika Google Chrome, ki bo porabila precej manj pomnilnika, bo po vsej verjetnosti na voljo še pred pričetkom letošnje pomladi.


Prijavi napako v članku