Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Računalniške komponente
Avtomoto
Telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
09.01.2024 13:17
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

CES 2024: televizorji, monitorji, telefoni, čipi in vse ostalo

Novo leto vedno naznani največji tehnološki dogodek na svetu CES.

Vsako leto se največji proizvajalci in razvijalci v januarju srečajo v Ameriki, da bi razkrili svoje novosti za leto 2024 in zasenčili svoje rivale. Medtem ko se proizvajalci pričkajo, lahko potrošniki uživamo v predogledu nove tehnologije.

Kaj se dogaja na letošnjem CES-u 2024? Seznam novih dobrot bomo sproti posodabljali, zato ostanite z nami.

Poenotena rešitev za deljenje datotek

Samsung in Google sta nekoliko presenetljivo sporočila, da bosta združili orodji Nearby Share (Google) in Quick Share (Samsung) pod eno streho. Uporabili bodo kar Samsungovo poimenovanje, na voljo pa bo seveda za Android uporabnike, vključno s tistimi, ki dnevno uporabljajo Chromebooke. Morda celo bolj zanimivo pa je podatek, da je Google v kontaktu s podjetjem LG, s katerim želijo orodje Quick Share razširiti tudi na osebne računalnike, kjer bi ta postala privzeta rešitev za deljenje podatkov. Skupno orodje bo obstoječim uporabnikom Google in Samsung naprav na voljo prihodnji mesec.

Kaj če bi se telefon lahko prepogibal v obe smeri?

Samsung je predstavil konceptni telefon Galaxy Flex in & Out Flip, ki dokazuje vsestranskost zložljivega tečaja. Za razliko od običajnega Samsung Galaxy Z Flip, se Flex in & Out lahko prepogne v obe smeri, pri tem pa je ena stran daljša, da pri tem ne pokrije kamer. Težko je reči, kaj bi uporabnik pridobil s tovrstnim zaslonom, vendar je vseeno zanimivo spoznati nove ideje, katere bi morda v prihodnosti lahko postale realnost.

Samsung je predstavil še en koncept zaslona s telefenom Galaxy Liple (little + simple) z zaslonom, ki se ovije okoli zgornjega roba za stalen prikaz nekaterih podatkov tudi ko je telefon zaprt. 

Dva zaslona na enem ASUS prenosniku

ASUS je predstavil naslednika lanskoletnega Zenbook Duo s popolnoma drugačnim dizajnom. Namesto majhnega sekundarnega zaslona poleg tipkovnice, so vgradili kar zaslon polne velikosti. Novi Zenbook Duo bo tako imel dva 14-palčna zaslona. Oba bosta OLED z ločljivostjo 2880 x 1800, razmerje stranic 16 : 10 in frekvenco 120 Hz. Upravljali ju bomo lahko z navidezno tipkovnico na spodnjem zaslonu ali pa s snemljivo fizično tipkovnico Bluetooth ((z vgrajeno sledilno ploščico).

Specifikacije? Baterija kapacitete 75 Wh, Intel Core Ultra 9 185H, 32 GB RAM-a, 1 TB SSD in vse potrebne priključke, vključno z dvema Thunderbolt 4. Cena presenetljivo ni pretirana. Pri 1500 $ ni nič dražji od ostalih premijskih prenosnikih. 

Apple Vision Pro

Apple je kot vedno ukradel velik del pozornosti z naznanitvijo, da bodo njihova XR očala Vision Pro v ZDA na voljo že 2. februarja, prednaročila pa se bodo odprla 19. januarja. Naj spomnimo, da je cena očal Vision Pro vrtoglavih 3500 ameriških dolarjev, zato so pričakovanja ogromna. Apple pravi, da bo ob lansiranju na voljo več kot milijon aplikacij, ki bodo prilagojena za svet mešane resničnosti. Na voljo bo tudi nekaj iger (NBA 2K24 Arcade Edition, Sonic Dream Team …), ki jih bodo lahko igričarji po besedah Appla igrali na zaslonu poljubne velikosti. Istočasno bodo lansirali tudi nov operacijski sistem VisionOS, ki je seveda namenjen novim XR očalam. Kdaj pridejo v Evropo? Datum je neznan, upamo pa, da je poletje realističen časovni razpon.

Uporabniki z dioptrijo bodo morali doplačati dodatnih 149 $ za namenske leče podjetja Zeiss za nemoteno izkušnjo.

Nova Sony XR očala?

Sony je nedavno predstavil gamerska VR očala PSVR2, na sejmu CES 2024 pa so predstavili XR očala za oblikovalce oziroma bolj poslovne uporabnike. Delovala bodo na platformi Snapdragon XR2+ Gen2, opremljena pa bodo s 4K OLED zasloni. Ciljna skupina so predvsem 3D oblikovalci in vsi tisti, ki se poslužujejo navideznih svetov za oblikovanje, prototipiranje in tudi za filmsko produkcijo.

Sistem vključuje obročni krmilnik, ki uporabnikom omogoča intuitivno upravljanje predmetov v virtualnem prostoru. Vključuje tudi kazalni krmilnik, ki omogoča stabilno in natančno kazanje v virtualnem prostoru, z optimizirano obliko in razporeditvijo gumbov za učinkovito in natančno delovanje.

LG brezžični prozorni OLED televizor

LG je že pred začetkom dogodka CES 2024 predstavil nov portfelj izdelkov: nove QLED in OLED televizorje, zvočne letve (angl. soundbars) in poseben projektor CineBeam Qube. Dih jemajoči primerek pa so pustili za sam dogodek.

LG Signature OLED T združuje prozorni 4K OLED zaslon in LG-jevo tehnologijo brezžičnega prenosa zvoka in videa, kar obljublja povsem drugačno izkušnjo gledanja. Preprosto povedano gre za televizor s transparentno OLED panelo z dodatnim kontrastnim zaslonom, ki se lahko razpre za zaslonom za tisto bolj tradicionalno TV izkušnjo. Ko se ta kontrastni zaslon zagrne, dobimo transparentno OLED televizijo. LG si želi, da bi uporabniki nov televizor uporabljali tudi kot umetniški izdelek, za prikazovanje virtualnih ozadij, video posnetkov in podobno. Cena bo zagotovo visoka, prodaja pa naj bi se začela v drugi polovici leta, kar je zanimivo, saj smo sprva mislili, da gre samo za koncept.

Samsung QD-OLED TV brez odsevov

Samsung je že na tretji generaciji televizorjev QD-OLED, tokrat ima v rokavu dodatni trik. Vgradili so poseben zaslon, ki zagotavlja izkušnjo brez nadležnih odsevov. Tovrstni premazi niso nov koncept, vendar Samsung pravi, da so s posebno obdelavo plošče dosegli povsem drugačen rezultat brez, da bi vplivali na kakovost slike.

Ročna konzola MSI Claw

Pa smo dobili še eno ročno prenosno konzolo, ki želi konkurirati Steam Decku, ASUS-ovem ROG Ally in konzoli Lenovo Legion Go. Pred kratkim smo testirali ROG Ally, ki podobno kot ostali uporabljajo AMD-jevo drobovje. MSI se je odločil za Intel, bolj natančno za Intel Meteor Lake Core Ultra (vse do Ultra 7 155H). Cena naj bi se gibala med 699 in 799 ameriških dolarjev, prodaja pa se bo začela v prvi polovici 2024. Začetna konfiguracija bo imela 512 GB prostora, kar je po naših testiranj zelo hitro premalo, če boste želeli imeti nameščenih več kot dve ali tri AAA iger.

Bolj pa nas zanima, kako se bo obnesel Intelova arhitektura. Po besedah MSI in Intela naj bi pripravili močnejši izdelek od AMD-jevih konzol. MSI Claw bo imel še 120 Hz IPS zaslon ločljivosti 1080p, baterijo 53 Wh, svetilnost 500 nit in 16 GB RAM-a.

ASUS ROG Phone 8

Čas je tudi za nov gamerski telefon od nobenega drugega kot največjega gamerskega imena ­– ASUS. Serija ROG Phone 8 bo imela tri člane: ROG Phone 8, ROG Phone 8 Pro in ROG Phone 8 Pro Edition. Začetna cena je 1099 €, najdražji model s 24 GB RAM-a in 1 TB prostora pa je ocenjen na 1499 €. Pri Pro različicah bodo uporabniki lahko uporabljali tudi LED zaslon na hrbtišču.

Telefoni so lažji, tanjši in močnejši od predhodnikov. Vgrajen je najnovejši Snapdragon 8 Gen 3 čip, več kot preveč RAM-a tudi za najbolj entuziastične gamerje, dovolj prostora, brezžično 15-W polnjenje, vodoodpornost IP68 in še več.

ASUS OLED monitor s 480-Hz osveževanjem

Spomnimo se še časov, ko je bila 144 Hz najvišja številka na področju osveževanja. Kmalu zatem smo dobili 165 Hz, nato 240 Hz, sedaj se vrtimo že pri 480 Hz in to povrhu še na OLED zaslonu.

ASUS je na CES 2024 predstavil tri nove OLED monitorje, med njima lahko kar dva dosežeta 480 Hz (pri 1080p). 32-palčni ASUS OLED lahko pri 4K sliko osvežuje pri 240 Hz (odlično za RPG igre), pri nižji 1080p pa kar pri 480 Hz (odlično za streljačine in battle-royale igre). Predstavili so še 27-palčni 1440p OLED monitor, ki prav tako lahko osveži 480 sličic na sekundo.

ASUS Zephyrus prenosniki odslej OLED

ASUS prenosniki ROG Zephyrus G14 in G16 so postali še tanjši, še lažji in močnejši s pridihom OLED-a. Vsi bodo dobili OLED panele, povečali so sledilno ploščico, izboljšali splošno zmogljivost z novimi AMD čipi Radeon 8000 in Intel Metero Lake, vgradili nov zvočni sistem s 6 zvočniki in še več.

Kia se podaja na avtonomno pot

Kia je predstavila floto avtonomnih električnih avtomobilov v okviru svojega programa Platform Beyond Vehicle.

Konceptna serija PV bo na voljo v treh različicah: manjši PV1, malenkost večji P5 (trije dodatni podmodeli), ki bo namenjen krajšim dostavnim storitvam, in največji PV7 z daljšim dosegom in veliko več manevrskega prostora za večje število potnikov.

V prvi fazi (če bo ta sploh kdaj zaživela, gre namreč za koncept) bo nova flota namenjena storitvam souporabe vozil in dostave v urbanih središčih, tako kot v Ameriki to počno Waymo, Cruise in podobni. V prihodnosti želijo vključiti tudi (nepresenetljivo) generativno umetno inteligenco.

Hyundai verjame v vodik

Vsa podjetja si prizadevajo, da bi zmanjšali svoj ogljični odtis. Hyundai verjame, da je (vsaj v njihovem primeru) rešitev čisti vodik, ki jim bo do 2050 pomagal doseči ogljično nevtralnost.

»Čisti vodik mora biti namenjen vsem, poganjati mora vse in biti na voljo povsod,« je povedal Jay Chang, predsednik in izvršni direktor podjetja Hyundai Motor Company.

Večina proizvajalcev avtomobilov verjame v električni pogon, Hyundai in še peščica drugih (Honda, Toyota, GM …) pa je mnenja, da so vodikove gorivne celice enako dobra rešitev. Hyundai pravi, da bo vodik uporabljal v osebnih avtomobilih, tovornjakih in avtobusih, ki jih tudi proizvaja, pa tudi v tramvajih, posebni opremi, plovilih, generatorjih in napredni zračni mobilnosti.

V naslednjih letih bodo veliko pozornosti posvetili tudi programski plati avtomobilov, kar seveda zajema tudi umetno inteligenco, hkrati pa tudi nov informacijsko-zabavni (infotainment) sistem z bogato knjižnico aplikacij in orodja za razvijalce, ki bodo lahko ustvarili »nore aplikacije«.

Pogovarjali se bomo z Volkswagen avtomobilom

Še en proizvajalec, ki bo v 2024 v svoje avtomobile vgradil generativno umetno inteligenco, v tem primeru bo VW sklenil partnerstvo s podjetjem OpenAI in njihovim orodjem ChatGPT. Slednji bo na voljo v modelih Tiguan, Passat, Golf in v električnih vozilih ID. Kdaj? V drugi četrtini 2024.

Nove grafične kartice NVIDIA

Še pred koncem meseca bomo dobili tri nove grafične kartice NVIDIA RTX Super serije 4000, ki obljubljajo več zmogljivosti od obstoječih kartic, vendar še vedno po zelo visokih cenah. GeForce RTX 4080 Super bo na voljo 31. januarja za visokih 999 dolarjev oziroma še nekaj evrov več, ko jo bomo videli v Evropi/Sloveniji.

Res je, da je to 200 $ popusta v primerjavi s klasično RTX 4080, s čimer želijo vršiti pritisk na AMD, ki v tem rangu ponuja RX 7900 XT in 7900 XTX, ampak gre vseeno za številko, ki marsikateri denarnici ne bo pretirano všeč. Pričakujemo lahko do 5 % boljšo zmogljivost v primerjavi z RTX 4080 (za manj denarja), kar pomeni, da je nova Super kartica bolj namenjena lastnikom prejšnje generacije kartic (RTX 3080 …).

17. januarja bosta na voljo še kartici RTX 4070 Super za 599 $ in močnejša RTX 4070 Ti Super za 799 $. Obe sta od klasičnih različic boljši za približno 10-15 %. Obstoječa RTX 4070 Ti bo počasi izginila iz prodajnih polic, RTX 4070 pa bo na voljo za nekoliko nižjo ceno (549 $ v ZDA).

Tudi AMD ima nekaj novega

AMD je razkril novo grafično kartico RX 7600 XT, ki bo komplementirala obstoječo RX 7600, vendar z možnostjo igranja pri ločljivosti 1440p s pomočjo tehnologije FSR 3. Radeon RX 7600 XT bo na voljo od 24. januarja po maloprodajni ceni 329 $ (v Evropi bo zagotovo dražja). Povečali so tudi spomin iz 8 GB na 16 GB, obdržali pa so 128-bitni spominsko vodilo, 32 računskih enot in 2048 pretočnih procesorjev. Povečala se je tudi skupna nazivna moč na 190 W (iz 165 W). V tem rangu bo tekmovala s kartico RTX 4060, za natančne rezultate pa bomo morali počakati prve preizkuse.

Predstavili so tudi nove procesorje Ryzen 8000G za namizne računalnike in uporabnike, ki nimajo neomejenega proračuna. AMD pravi, da je prednost novih procesorjev v izboljšanih NPU jedrih za AI pospeševanje in vgrajeno grafično jedro Radeon 700M, ki naj bi bilo najmočnejšo med vsemi dosedanjimi rešitvami.

Najmočnejši model bo Ryzen 7 8700G za 329 $ z 8 jedri, ki bodo obratovali med 4,2 in 5,1 GHz. Rezultat? AMD pravi, da bo procesor lahko zagnal igro Baldur’s Gate 3 pri povprečnih 90 fps-jev pri ločljivosti 1080p, nizkih nastavitvah in z vklopljenimi funkcijami Hyper-RX in Fluid Motion Frames.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več