Računalništvo, telefonija
23.03.2018 07:59

Deli z drugimi:

Share

Če vaša mobilna naprava poganja Android 4.1 imamo zelo slabo novico za vas!

S prihodom Androida P se bo moral posloviti zastareli Android 4.1 Jelly Bean.
S prihodom Androida P se bo moral posloviti zastareli Android 4.1 Jelly Bean.

Če uporabljate pametne mobilne telefone Android ste verjetno že seznanjeni s tem, da je podjetje Google na začetku marca ponudilo v prenos prvo poskusno različico najnovejšega mobilnega operacijskega sistema Android P. Ta nudi boljšo podporo nenavadnim oblikam mobilnih naprav in telefonom z upogibljivim zaslonom. Pomemben del sistema Android P je tudi podpora drugim razvijalcem, da v svoje mobilne aplikacije opremljajo z navideznim asistentom podjetja Google in sicer z možnostjo lažje intergracije. Vanj je vgrajena tudi privzeta podpora za sisteme, ki so namenjeni prepoznavanju uporabnika s pomočjo bralnika očesne mrežnice, kar bo seveda v veliki meri odvisno od proizvajalcev mobilnih naprav.

Podjetje Google bo novi mobilni operacijski sistem Android širši javnosti uradno predstavil v okviru lastne konference Google I/O 18, ki se bo odvijala med 8. in 10. majem letos, končna različica novosti naj bi bila nared jeseni. Te pa zagotovo ne bodo veseli tisti, ki si še vedno lastijo pametne mobilne telefone in tablične računalnike, ki poganjajo zastareli Android 4.1 Jelly Bean. Takoj ob prihodu novosti bo podjetje Google namreč uradno ukinilo podporo zanj, kar pomeni, da nove oziroma posodobljene aplikacije zanj ne bodo več na voljo. Vse nameščene aplikacije bodo hitro zastarele, kar pomeni, da bodo uporabniki izpostavljeni številnim nevarnostim.

Nove in posodobljene različice mobilne programske opreme za Android bodo programerji lahko razvijali le še z vmesnikom API-17. To pomeni, da bomo za poganjanje novih mobilnih aplikacij potrebovali vsaj mobilni operacijski sistem Android 4.2 Jelly Bean ali novejši.


Prijavi napako v članku