Računalništvo, telefonija
05.08.2011 15:10
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo za brezžičen prenos podatkov potrebovali le svetlobo?

Vidna svetloba je več kot odličen medij za hiter in varen prenos podatkov.
Vidna svetloba je več kot odličen medij za hiter in varen prenos podatkov.

Pred dobrim letom dni so kitajski znanstveniki z akademije za znanost pripravili sistem, ki je preko svetlobe omogočal prenos podatkov s hitrostjo do dva megabita na sekundo. Za dosego želenega cilja so raziskovalci uporabili modro svetilo LED nižjih moči, ki se danes uporabljajo za izdelavo luči, namenjenih osvetljevanju notranjih in zunanjih prostorov. Ker se je brezžični prenos podatkov s svetlobo izkazal za nadvse uporabnega, so znanstveniki nemškega inštituta Heinrich Hertz sistem še dodatno pohitrili.

Znanstveniki so z uporabo belega, zelenega, modrega in rdečega spektra svetlobe pripravili sistem, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo do 800 megabitov na sekundo. Praktično uporabnost njihovega izdelka so dokazali s predvajanjem večpredstavnostnih vsebin. Sistem za brezžičen prenos podatkov preko elektromagnetnega sevanja vidnega spektra svetlobe je seveda pisan na kožo predvsem tistim ustanovam, kjer uporaba brezžične tehnologije Wi-Fi zaradi občutljivih naprav ni dovoljena (npr. v bolnišnicah).

Znanstveniki nemškega inštituta Heinrich Hertz so prepričani, da bi lahko njihov novi sistem za prenos podatkov preko običajne svetlobe brez težav uporabili v računalniških sistemih, mobilnih telefonih, televizorjih, radijskih sprejemnikih in drugih gospodinjskih aparatih. Ker je nova teologija že obrodila želene sadove, bi jo lahko kaj kmalu ugledali na prodajnih policah trgovin. Znanstveniki nemškega inštituta Heinrich Hertz ocenjujejo, da bi lahko prve naprave, opremljene s sistemom brezžičnega prenosa podatkov preko svetlobe, na trg prispele najkasneje do konca leta 2012.


Prijavi napako v članku