Računalništvo, telefonija
24.07.2009 10:18
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Brezžičen prenos podatkov s svetlobo korak bližje

Je svetloba resnično primeren medij za hiter in varen prenos podatkov?
Je svetloba resnično primeren medij za hiter in varen prenos podatkov?

Raziskovalci kalifornijske univerze

verjamejo, da je prihodnost brezžičnega prenosa podatkov v svetlobi. Na to kaže pred kratkim ustanovljen program Multicampus Research Program and Initiatives (MRPI), ki se lahko »pobaha« s proračunom v višini kar 3,5 milijona ameriških dolarjev.

Raziskovalci verjamejo, da bi lahko za brezžičen prenos ničel in enic uporabljali kar elektromagnetno sevanje vidnega spektra (svetlobe), s čimer bi lahko združili funkciji osvetljevanja prostora in prenosa podatkov. Raziskovalci bodo za dosego cilja skušali uporabiti visoke frekvence svetlobe, ki jih naše oko ne zaznava in hkrati omogočajo dovolj hiter prenos podatkov (do okoli deset megabitov na sekundo).

Za ta namen bodo zdaleč najbolj primerna svetila LED nižjih moči, ki se že danes uporabljajo za izdelavo luči, namenjenih osvetljevanju notranjih in zunanjih prostorov. Svetila LED lahko namreč utripajo tako hitro, da jih lahko uporabljamo za osvetljevanje in hkrati kot medij za prenos podatkov. Na ta način si bodo računalniški sistemi, mobilni telefoni, televizorji, radijski sprejemniki in drugi gospodinjski aparati lahko izmenjevali podatke kar preko običajne svetlobe, ki jo bomo uporabljali za osvetljevanje prostorov.

Raziskovalci bodo pričeli z delom že v naslednjem letu. Prve cenovno ugodne naprave, opremljene s sistemom brezžičnega prenosa podatkov preko svetlobe, pa naj bi na trg prispele najkasneje do leta 2014.


Prijavi napako v članku