Računalništvo, telefonija
01.07.2012 01:40
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Brezpilotna letala: novo orožje teroristov?

V sistem brezpilotnih letal je mogoče vdreti z napravo, vredno zgolj dobrega tisočaka.
V sistem brezpilotnih letal je mogoče vdreti z napravo, vredno zgolj dobrega tisočaka.

Ko inženirji snujejo visokotehnološke naprave, le redkokdaj pomislijo na varnost. To žal velja tudi za strokovnjake, ki izdelujejo vojaško orožje. To so pred kratkim dokazali raziskovalci teksaške univerze. Ti so namreč pri pregledu brezpilotnega letala, ki ga ameriška vojska uporablja v izvidniških in bojnih misijah, za nadzor meje ter za obveščevalno dejavnost, odkrili hudo varnostno pomanjkljivost. To bi lahko s pridom izkoristili celo kriminalci in teroristi.

Raziskovalci teksaške univerze so dejansko dokazali, da je mogoče prevzeti nadzor nad vojaškim brezpilotnim letalom z opremo, za katero je potrebo v prosti prodaji odšteti zgolj dobrega tisočaka. Prevzem brezpilotnega letala je dejansko mogoč z uporabo lažnega GPS signala. Za dosego slednjega je potrebno najprej analizirati GPS signal, ki ga sprejema brezpilotno letalo. Na podlagi analize se nato izdela enak, a močnejši GPS signal. Če letalo preklopi na močnejši signal, ga lahko napadalci usmerijo praktično kamor koli želijo.

Raziskovalci teksaške univerze so prepričani, da je verjetno le še vprašanje časa, kdaj bodo kriminalci in teroristi izdelali prvo napravo za prevzem nadzora nad vojaškim brezpilotnim letalom. Če jim bo to dejansko tudi uspelo, bi ti lahko brezpilotna letala uporabljali kot izstrelek za izbrane tarče (stavbe, stanovanja, poslopja, vojaške baze, elektrarne in podobno). Upajmo, da se ameriška vojska zaveda te nevarnosti in da bo kmalu poskrbela za povečanje varnosti njihovih brezpilotnih letal. V nasprotnem primeru se jim (se nam) slabo piše.


Prijavi napako v članku