Računalništvo, telefonija
13.11.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Brez pravega napajalnika tudi LED trak ne bo deloval

.. LED trakovi so v naših domovih postali nepogrešljivi. Za njihov priklop na hišno napetost pa potrebujemo LED napajalnik, ki napetost pretvori na 12V ali 24V in poskrbi, da vse dela tako kot mora ..
Brez pravega napajalnika tudi LED trak ne bo deloval
Brez pravega napajalnika tudi LED trak ne bo deloval

LED trakovi so zelo uporabni in priljubljeni, ker prostora v naših stanovanjih tako rekoč ne zasedejo, so pa nadvse priročni, varčni in še bi lahko naštevali. Za delovanje pa moramo imeti ustrezen napajalnik, podoben tistemu za napajanje računalnika, televizorja ali konec koncev telefona.

Pri izbiri napajalnika je pomembno, da moč LED traku ne presega izhodne moči napajalnika. Nič ne bo narobe, če bo napajalnik močnejši, le manj močan ne sme biti. Napajalniki so lahko priklopljeni tudi ko LED trak ni vklopljen, njihova poraba pa je zanemarljiva.

KNX LED napajalnik s PWM izhodom

MEAN WELL, vodilni proizvajalec standardnih napajalnikov nadaljuje s promocijo tehnologije KNX za avtomatizacijo zgradb z namenom ustvarjanja zelene in trajnostne družbe. KNX je standardiziran sistem za nadzor stanovanjskih in poslovnih objektov. V KNX sistem se povezujejo vsi sistemi objektov – razsvetljava, klimatski sistemi, varnostni sistemi, nadzorni sistemi itd. Proizvajalec MEAN WELL povečuje raznolikost ponudbe KNX produktov z namenom, da bi se čim bolj približal tako potrebam končnih uporabnikov kot tudi potrebam sistemskih integratorjev. MEAN WELL ponosno predstavlja serijo KNX LED napajalnikov PWM-60/120KN.

PWM-KN je serija AC/DC LED napajalnikov s PWM konstantno izhodno napetostjo, namenjena predvsem napajanju LED trakov. PWM izhod omogoča ohranjanje barvne temperature in homogenost svetlosti pri napajanju vseh vrst LED trakov. PWM-KN serija ima vgrajen KNX vmesnik, kar omogoča priklop napajalnika neposredno na KNX vodilo brez uporabe KNX-DALI vmesnika.

PWM-KN serija deluje pri vhodni napetosti 90~305VAC. Izbirate lahko med modeli z izhodno napetostjo 12 ali 24VDC. Zahvaljujoč visoki učinkovitosti, ki doseže tudi 90 %, lahko celotna PWM-KN serija deluje pri temperaturi ohišja -40°C ~ 90°C, tudi brez uporabe ventilatorja.

Minimalni nivo zatemnjevanja je 0,5 %, kar je uporabno za primere z nizko stopnjo osvetljenosti, npr. kinodvorane. Frekvenca izhoda je nastavljiva do 4KHz. PWM-KN serija je skladna s standardom IEEE 1789-2015, ki govori o priporočeni praksi za spreminjanje toka v LED lučeh za zmanjšanje negativnega vpliva na zdravje uporabnika.

Lastnosti PWM-KN:

  • KNX protokol;
  • enokanalni izhod, PWM konstantna napetost, nastavljiva frekvenca izhoda – do 4KHz, v skladu s standardom IEEE 1789-2015;
  • plastično ohišje, ki ustreza standardu Class II;
  • vgrajena aktivna PFC funkcija;
  • poraba energije v stanju pripravljenosti < 0.5W;
  • za delovanje ni potreben KNX-DALI vmesnik;
  • Življenjska doba > 50000h;
  • 5 let garancije.

Več najdete na: lcr.si ali www.meanwell.si (P.R.)


Prijavi napako v članku