Telefoni
08.03.2012 06:29
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Brez Microsofta ne bi bilo Appla

Microsoft in Apple sta bolj povezana, kot se lahko zdi na prvi pogled!
Microsoft in Apple sta bolj povezana, kot se lahko zdi na prvi pogled!

Izdelki podjetja Apple so med kupci izredno priljubljeni. Nekateri izmed njih so v zadnjih nekaj letih postali celo statusni simbol (na primer pametni mobilni telefon iPhone). Za to, da je Apple postal eden vodilnih proizvajalcev elektronskih naprav, je potreboval kar dobrih 35 let. Najtežje obdobje za podjetje iz Cupertina pa je bilo med leti 1996 in 1997, saj je bilo zaradi izredno slabih poslovnih rezultatov na robu preživetja.

Apple je v najtežjem obdobju svojega obstoja imel to srečo, da je Microsoft pri razvoju programske opreme nedovoljeno uporabljal njegove registrirane patente. Steve Jobs je to s pridom izkoristil, saj je leta 1997 zaradi domnevnih kršitev patentov prisilil Billa Gatesa, da je v Apple vložil kar 150 milijonov ameriških dolarjev. To je bila dovolj visoka finančna injekcija, da se je Apple izognil stečaju in da je na trg ponudil nove izdelke.

Eric Jackson je za spletni portal Forbes razkril vsebino pogovora med Stevom Jobsom in Billom Gatesom. Takrat je Jobs Gatesu zagrozil s tožbo. Prepričan je bil, da bo moral Microsoft zaradi kršitev patentov Applu odšteti več milijard ameriških dolarjev. Hkrati pa je več kot dobro vedel, da Apple tako dolge vojne ne bo preživel. Kljub temu, da je Bill Gates to vedel, je Applu vseeno izplačal 150 milijonov ameriških dolarjev odškodnine in ga s tem rešil stečaja. Zakaj je Bill Gates to storil, ni znano. Ga je pekla vest zaradi kraje patentov ali je zgolj potreboval tekmeca, ki bi ga spodbujal pri razvoju njegovih izdelkov?

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku