Varnost
15.04.2022 06:47
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Botnet Muhstik cilja na Redis strežnike

Botnet Muhstik znan po širjenju z izkoriščanjem ranljivosti v spletnih aplikacijah cilja tudi na Redis strežnike, in sicer z uporabo nedavno razkrite ranljivosti v sistemu baze podatkov.

Kritična ranljivost se nanaša na CVE-2022-0543 – Lua napaka za beg iz peskovnika (‘Lua sandbox escape flaw’) v odprti kodi, v pomnilniku, shrambi podatkov ključ – vrednost, ki bi jo lahko zlorabili za doseganje oddaljenega izvajanja kode na strežniku. Ranljivost je zaradi resnosti ocenjena z 10 od 10.

Botnet Muhstik aktiven že več let

Botnet Muhstik je prvič opazilo kitajsko varnostno podjetje Netlab 360. Znano je, da je aktiven od marca 2018. Namenjen je izvajanju dejavnosti rudarjenja kriptovalut ter izvajanju porazdeljenih napadov zavrnitve storitve (DDoS).

Sposoben je samostojno razširiti na napravah Linux in IoT, kot so domači usmerjevalnik GPON, usmerjevalnik DD-WRT in Tomato. Muhstik je bil v preteklih letih opažen kot orožje številnih ranljivosti.

Glede na aktivno izkoriščanje kritične varnostne ranljivosti, strokovnjak za kibernetsko varnost vsem uporabnikom priporoča, da čim prej namestijo najnovejše varnostne popravke na Redis strežnik.

Poglejte kako se ubraniti pred kibernetskimi napadi >>


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

AKTON d.o.o.

Dunajska cesta 9, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 29 00
Telekomunikacijske rešitve za vas! Slovensko podjetje Akton Communications je licencirani fiksni telekomunikacijski operater prisoten v Sloveniji in preko hčerinskih družb tudi ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več