Varnost
15.04.2022 06:47
Posodobljeno 11 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Botnet Muhstik cilja na Redis strežnike

Botnet Muhstik znan po širjenju z izkoriščanjem ranljivosti v spletnih aplikacijah cilja tudi na Redis strežnike, in sicer z uporabo nedavno razkrite ranljivosti v sistemu baze podatkov.

Kritična ranljivost se nanaša na CVE-2022-0543 – Lua napaka za beg iz peskovnika (‘Lua sandbox escape flaw’) v odprti kodi, v pomnilniku, shrambi podatkov ključ – vrednost, ki bi jo lahko zlorabili za doseganje oddaljenega izvajanja kode na strežniku. Ranljivost je zaradi resnosti ocenjena z 10 od 10.

Botnet Muhstik aktiven že več let

Botnet Muhstik je prvič opazilo kitajsko varnostno podjetje Netlab 360. Znano je, da je aktiven od marca 2018. Namenjen je izvajanju dejavnosti rudarjenja kriptovalut ter izvajanju porazdeljenih napadov zavrnitve storitve (DDoS).

Sposoben je samostojno razširiti na napravah Linux in IoT, kot so domači usmerjevalnik GPON, usmerjevalnik DD-WRT in Tomato. Muhstik je bil v preteklih letih opažen kot orožje številnih ranljivosti.

Glede na aktivno izkoriščanje kritične varnostne ranljivosti, strokovnjak za kibernetsko varnost vsem uporabnikom priporoča, da čim prej namestijo najnovejše varnostne popravke na Redis strežnik.

Poglejte kako se ubraniti pred kibernetskimi napadi >>


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več