Varnost
15.04.2022 06:47
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Botnet Muhstik cilja na Redis strežnike

Botnet Muhstik znan po širjenju z izkoriščanjem ranljivosti v spletnih aplikacijah cilja tudi na Redis strežnike, in sicer z uporabo nedavno razkrite ranljivosti v sistemu baze podatkov.

Kritična ranljivost se nanaša na CVE-2022-0543 – Lua napaka za beg iz peskovnika (‘Lua sandbox escape flaw’) v odprti kodi, v pomnilniku, shrambi podatkov ključ – vrednost, ki bi jo lahko zlorabili za doseganje oddaljenega izvajanja kode na strežniku. Ranljivost je zaradi resnosti ocenjena z 10 od 10.

Botnet Muhstik aktiven že več let

Botnet Muhstik je prvič opazilo kitajsko varnostno podjetje Netlab 360. Znano je, da je aktiven od marca 2018. Namenjen je izvajanju dejavnosti rudarjenja kriptovalut ter izvajanju porazdeljenih napadov zavrnitve storitve (DDoS).

Sposoben je samostojno razširiti na napravah Linux in IoT, kot so domači usmerjevalnik GPON, usmerjevalnik DD-WRT in Tomato. Muhstik je bil v preteklih letih opažen kot orožje številnih ranljivosti.

Glede na aktivno izkoriščanje kritične varnostne ranljivosti, strokovnjak za kibernetsko varnost vsem uporabnikom priporoča, da čim prej namestijo najnovejše varnostne popravke na Redis strežnik.

Poglejte kako se ubraniti pred kibernetskimi napadi >>


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več