Računalništvo, telefonija
02.10.2020 12:07

Deli z drugimi:

Share

Bomo v prihodnje plačevali kar z dlanjo?

Plačevanje z dlanmi naj bi znatno pohitrilo nakupovanja!
Plačevanje z dlanmi naj bi znatno pohitrilo nakupovanja!

Če obožujete sodobno tehnologijo, ste zagotovo že slišali za zanimive fizične oziroma visokotehnološke trgovine Amazon Go. Te so namreč brez blagajn, kljub temu pa je postopek nakupovanja relativno preprost. Preden kupec vstopi v trgovino, mora namreč le skenirati svoj pametni telefon, po opravljenem nakupu pa se znesek samodejno poravna s kreditno kartico kupca. Trgovina Amazon Go je seveda opremljena z mrežo nadzornih kamer in senzorjev, tako da napredni računalniški sistem natančno ve, kaj je kupec vzel s prodajnih polic. Vsak izdelek se nato doda v navidezni nakupovalni voziček, strošek katerega kupec poravna takoj, ko zapusti trgovino. Da bi preprečili krajo, mora kupec oziroma stranka pred odhodom iz trgovine ponovno skenirati svoj pametni telefon, saj v nasprotnem primeru ne more zapustiti prostora.

Ker so številni navdušeni nad brezkontaktnim plačevanjem, so se pri podjetju Amazon domislili novega sistema, ki so ga poimenovali Amazon One. Novi plačilni sistem uporabnika dejansko »prepozna« kar na podlagi njegovega odtisa dlani. Uporabnik se mora s svojo dlanjo registrirati le enkrat, nato lahko plačila izvaja tako, da dlan položil nad bralnik. Novi sistem plačevanja Amazon Go bo sprva na voljo le v trgovinah Amazon Go. Nekoliko kasneje naj bi ga podjetje Amazon ponudilo tudi drugim trgovinam ter podjetjem.

Plačilni sistem Amazon One deluje na način, da se za prepoznavanje edinstvenega videza dlani uporablja tehnologija računalniškega vida. Dlan je nad bralnikom treba držati le približno eno sekundo, kar pomeni, da je plačilo izvedeno zelo hitro. Poleg tega so pri podjetju Amazon prepričani, da skeniranje dlani predstavlja večjo mero zasebnosti kot na primer skeniranje obraza. Za nameček pa je za razliko od prstnega odtisa dlan mogoče natančneje zajeti brez neposrednega stika med napravo in uporabnikom, kar je še posebej koristno oziroma zaželeno v času pandemije.


Prijavi napako v članku