Računalništvo, telefonija
21.02.2012 09:34
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo pameten telefon vaš naslednji računalnik?

Pametni telefoni bodo postali še hitrejši in zmogljivejši, z boljšo grafiko ter več notranjega pomnilnika.
Pametni telefoni bodo postali še hitrejši in zmogljivejši, z boljšo grafiko ter več notranjega pomnilnika.

Zasebno življenje posameznika je danes precej okrnjeno, vse manj časa se najde tudi za prosti čas. Prav zaradi tega je mobilnost postala nuja, predvsem če želi posameznik kakovostno izkoristit tisto malo prostega časa, ki mu ob vseh ostalih obveznostih še ostane. Medtem ko smo nekoč komunicirali predvsem preko običajne pošte in stacionarnega telefona ter morebiti preko elektronske pošte, danes temu ni več tako. Danes so mobilni telefoni precej ugodni, omogočen je tudi dokaj ugoden dostop do mobilnega interneta. Poleg tega je na voljo široka paleta spletnih storitev, ki so posebej prilagojene miniaturnim zaslonom mobilnih telefonov. Največji razcvet v razvoju je prav gotovo prinesel mobilni operacijski sistem Android, ki je uporabnikom ponudil cenovno dostopnejše pametne telefone. Prednost le-teh je v tem, da nudijo ozkonamenske aplikacije, ki so precej preproste za uporabo. Ko že omenjamo operacijske sisteme za mobilne naprave, naj povemo, da se med proizvajalci le-teh bije prava mala vojna. Tudi na spletu lahko zasledimo ogromno uporabnikov, ki zvesto zagovarjajo posamezen operacijski sistem in blatijo konkurenčne. Tu imamo predvsem dva tabora. Eden zagovarja operacijski sistem Android, drugi pa iOS. V boju sicer sodelujejo tudi operacijski sistemi BlackBerry OS, Windows Phone ter Symbian, a za zdaj nič ne kaže na to, da bi lahko izrinili tako daleč najbolj razširjeni Android kot tudi drugo uvrščeni iOS.

Več konjskih moči, kot jih potrebujete

Večjedrni procesorji so v preteklosti doprinesli k hitrosti računalniških sistemov, takšna zgodba pa se odvija tudi pri pametnih telefonih. Razvijalci mobilnih sistemov iz leta v leto ustvarjajo zahtevnejše aplikacije, ki na eni strani ponujajo vse bolj sofisticirane funkcije, hkrati pa ohranjajo ali zahvaljujoč sodobnim in hitrim večjedrnim procesorjem celo krepijo odzivnost. Takšne aplikacije bodo v prihodnosti bolj kot s procesorsko močjo omejene s »premajhnimi zasloni«. Večopravilnost bo povsem običajna izkušnja, preklapljanje med različnimi aplikacijami pa bo hitro in brezhibno. Kar se tiče procesorjev, bo morda še najbolj pomembno racionalno koriščenje več jeder hkrati. Tukaj mislimo predvsem na avtomatski preklop na tako imenovano varčno jedro, ki lahko pri uporabi ne preveč zahtevnih nalog občutno zmanjša porabo energije.

Veliki zasloni

Zaslonsko omejitev bo morda najlažje odpraviti kar s tradicionalnimi računalniškimi zasloni ali kakšnim več funkcionalnim HDTV setom. Najnovejši procesorski čipi podjetij Nvidia, TI in Qualcomm namreč podpirajo HDMI izhod, s pomočjo katerega lahko vsebino iz pametnega telefona prenesemo na veliko večji zaslon. Nekateri zmogljivejši telefoni so sposobni prikazovanja slike v polni HD ločljivosti (1080p), s pomočjo najsodobnejših procesorjev celo na treh ločenih prikazovalnih zaslonih.Tako lahko npr. preko televizije spremljamo film v polni HD ločljivosti, preko računalniškega zaslona beremo novice, medtem ko preko zaslona pametnega telefona spremljamo objave prijateljev preko Facebooka.

Pametni telefoni kot računalniki prihodnosti

Od takrat, ko so se na tržišču pojavili prvi komercialni računalniki, pa do danes so se stvari drastično spremenile. Nekoč velike »kante«, danes majhne škatlice, ki jih lahko spravimo kar v žep. Medtem ko je večina ljudi danes mnenja, da pametni telefoni ne morejo nadomestiti osebnih računalnikov (verjetno imajo za to dober razlog ), pa procesorski čipi kot je Samsungov Exynos pametne telefone še približujejo računalnikom. Omejitve v velikosti zaslona in načinu vnosa podatkov počasi izginjajo, saj lahko telefon preko zmogljive docking postaje zasidramo kot možgane namiznega računalnika. Predstavljajte si povezavo zmogljivejšega pametnega telefona z brezžično tipkovnico in zaslonom: edini izziv, ki še ostane, so zmogljive aplikacije, ki omogočajo delo podobno delu na namiznem računalniku. Nekaj podobnega je na spletni skupnosti YouTube demonstriral uporabnik z vzdevkom Qantrell. Video prikazuje telefon Galaxy Nexus, povezan s tipkovnico in zaslonom. Mobilni telefoni so dandanes izjemno zmogljivi, z njimi pa lahko počnemo skorajda vse. No, ne moremo ravno obdelovati video materialov, ali igrati kakšnih hudo požrešnih iger, a tista osnovna računalniška opravila so povsem mogoča. V prihodnosti lahko pričakujemo, da bodo razvijalci programske opreme izkoristili moč novih procesorjev, kar bi lahko pomenilo potencialno zamenjavo namiznih računalnikov.

Pametni telefoni bodo postali še hitrejši in zmogljivejši, z boljšo grafiko in več RAM pomnilnika. No, za shranjevanje podatkov nam verjetno ne bo potrebno skrbeti, saj bodo ti najverjetneje shranjeni kar v oblaku. Z naslednjo generacijo mobilnih procesorjev, ki so tik pred vrati, bo prihodnost pametne telefonije še svetlejša. Naivno bi bilo razmišljati, da bodo namizni računalniki izginili že v naslednjih nekaj letih, a zgoraj omenjeni primer kaže na to, da smo vse bližje temu. Naš računalnik bo še vedno imel zaslon, medtem ko se bo vse drugo najverjetneje nahajalo v kakšni miniaturni škatlici. Pa tudi kablov ne bo več. Upajmo.


Prijavi napako v članku