Računalništvo, telefonija
19.05.2011 13:40
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo kmalu imeli manjše SIM kartice?

Apple je nedavno predlagal standardizacijo manjših SIM kartic, ki bi naj omogočile razvoj tanjših naprav.
Apple je nedavno predlagal standardizacijo manjših SIM kartic, ki bi naj omogočile razvoj tanjših naprav.

Podjetje Apple, ki je v lanskem avgustu prvič predstavilo zmanjšano verzijo standardne SIM kartice (poimenovali so jo kar micro SIM), želi narediti še korak dalje ter predlagati standardizacijo manjših SIM kartic, ki bi posledično omogočile izdelavo tanjših naprav.

Predstavniki evropskega organa za standardizacijo ETSI so potrdili, da je Apple že predlagal nov standard za kartice SIM, a odločitev o začetku postopka standardizacije, ki lahko traja tudi več kot leto dni, še ni padla. Predstavniki ETSI-ja pojasnjujejo, da lahko postopek traja več kot eno leto, v primeru da prihaja do velikih nesoglasij med predstavniki mobilne industrije, medtem ko je v nasprotnem primeru, lahko zaključen že v nekaj mesecih.

SIM kartice kot vemo imajo eno izmed nenadomestljivih funkcij, ki ob zamenjavi mobilnega aparata pride še kako prav. Govorimo o hranjenju telefonskih številk seveda. Ko je Apple lani predstavil format microSIM za napravi iPad 3G in iPhone 4, se je sprožilo veliko govoric o novem standardu, saj so bili mnogi uporabniki zaskrbljeni, da bodo ob zamenjavi telefona le stežka ohranili stare kontakte. No, na srečo so se pojavile številne tehnike in napotki, kako standardno SIM kartico obrezati in jo spremeniti v novo Applovo microSIM. Žal če bo sprejet nov standard, to več nebo mogoče. Poleg same velikosti plastike, se bo namreč tudi spremenila velikost in oblika ključnega čipa.

Podporo za nov Applov standard je že obljubil mobilni operater Orange, ki pravi, da bi prve naprave z manjšimi SIM karticami trg lahko dosegle že naslednje leto.


Prijavi napako v članku