Računalništvo, telefonija
12.08.2020 06:05

Deli z drugimi:

Share

Bodo procesorji AMD Ryzen 4000 brez težav opravili s celotno konkurenco?

Procesorji AMD Ryzen 4000 naj bi brez težav opravili tudi z najzahtevnejšimi nalogami.
Procesorji AMD Ryzen 4000 naj bi brez težav opravili tudi z najzahtevnejšimi nalogami.

Podjetje AMD je nedavno potrdilo, da bodo njihovi najnovejši procesorji Ryzen 4000 za namizne osebne računalnike zagotovo naprodaj še pred koncem letošnjega leta. Novinci bodo na voljo tako končnim kupcem kot proizvajalcem že sestavljenih računalnikov in bodo namenjeni predvsem zahtevnejšim uporabnikom, saj naj bi ponujali izjemno zmogljivost. Procesorji AMD Ryzen 4000 bodo temeljili na osnovi zgradbe Zen 3 in bodo izdelani s pomočjo izboljšane 7-nanometrske tehnologije, natančneje tehnologije “7nm + EUV”.

Najzmogljivejši predstavnik nove družine procesorjev AMD Ryzen 4000 bo po vsej verjetnosti procesor s prodajno oznako Ryzen 9 4950X. Novost bo podatke preračunavala s kar 16 procesorskimi jedri oziroma 32 procesorskimi niti, kar pomeni, da bo brez težav lahko kos tudi najzahtevnejšim nalogam. Medtem ko bo osnovna frekvenca delovanja postavljena na 3,5 gigahercev, bi se lahko frekvenca v pospešenem načinu delovanja povzpela na kar 4,9 gigahercev oziroma 200 megahercev več kot pri modelu Ryzen 9 3950X.

Še bolj pestro pa bo v teku naslednjega leta, saj bo na svoj račun prišla nova generacija procesorjev AMD, ki bo temeljila na osnovi še naprednejše zgradbe, in sicer Zen 4. Ta bo izdelana s pomočjo 5- nanometrske tehnologije, kar pomeni, da bodo ti procesorji še zmogljivejši, hkrati pa bodo za delovanje porabili precej manj električne energije. Poleg tega bodo opremljeni še s precej zmogljivejšo vgrajeno grafično kartico, ki naj bi bila zlahka kos tudi najzahtevnejšim nalogam. Več o novincih bo znanega v prihodnjih nekaj mesecih.


Prijavi napako v članku