Računalništvo, telefonija
11.05.2016 11:44
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodo naša mesta napajali obnovljivi viri energije? 100 %!

Bodo naša mesta napajali obnovljivi viri energije? 100 %!
Bodo naša mesta napajali obnovljivi viri energije? 100 %!

San Diego, mesto z nekaj več kot 1,37 milijona prebivalcev, je sprejelo načrt, da bodo do leta 2035 osmo največje mesto ZDA poganjali izključno obnovljivi viri energije. Tako se je San Diego priključil mestom, kot so Cincinnati, San Francisco in Lancaster, ki imajo še večje apetite, in sicer naj bi dosegli enak cilj že do leta 2020.


Tehnologija solarnih celic, javni transport, prijazen okolju, visoko tehnološke vetrne elektrarne in podobni pristopi, ki so v procesu nenehnega razvoja, inovacij, se pravi izboljšanja, za prihodnost “zelenih mest” obetajo velik potencial, s katerim pa je treba pazljivo in zelo strateško ravnati. Za spletni portal “Computerworld” je predstavnik San Diega dejal, da so za letošnje leto sprejeli program, kjer naj bi do konca leta 2016 obnovljivi viri predstavljali 100 % električne energije mesta.


Kljub velikim obetom nekaterih mest to še ne pomeni globalne razsežnosti, kar opozarjajo številni strokovnjaki, ki se sklicujejo predvsem na podatke, ki kažejo, da je bilo do leta 2014 le 11 % električne energije ZDA proizvedene z vetrom, solarnimi celicami ali hidroelektrarnami. Po napovedih EIA (U.S. Energy Information Administration) naj bi bilo v ZDA do leta 2040 le 15 % energije proizvedene iz obnovljivih virov energije.


Prijavi napako v članku