Računalništvo, telefonija
13.08.2017 20:13
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodite zelo pozorni pri uporabi brezplačnega interneta v hotelih!

Prosto dostopne točke do interneta uporabljajte le v skrajnih primerih!
Prosto dostopne točke do interneta uporabljajte le v skrajnih primerih!

Svet postaja vse bolj mobilen, kar se vse bolj odraža tudi pri uporabnikih svetovnega spleta. Uporaba mobilnih naprav je postala že tako pogosta, da je število uporabnikov interneta na mobilnih napravah prvič doslej preseglo število uporabnikov interneta na osebnih računalnikih. Zato ne preseneča, da predvsem potniki neprestano iščejo proste in brezplačne dostopne točke do svetovnega spleta, kar še posebno drži za goste številnih hotelov širom sveta.

Uporaba brezplačnih dostopnih točk v hotelih pa nas lahko kar drago stane, saj so strokovnjaki varnostnega podjetja FireEye prišli do spoznanja, da so brezplačne dostopne točke do svetovnega spleta vzeli »pod drobnogled« ruski hekerji skupine Fancy Bear, ki je poznana tudi kot APT28, Sofacy, SEDNITA in Pawn Storm. Ruski hekerji uporabnike brezplačnih dostopnih točk skušajo prelisičiti bodisi s pošiljanjem lažnih elektronskih sporočil bodisi iščejo ranljivosti v operacijskem sistemu Windows in preko njih prevzamejo nadzor nad računalnikom. V najslabšem primeru uporabnik ostane brez vseh podatkov, ki so lahko tudi zasebne narave.

Varnostni strokovnjaki podjetja FireEye so prepričani, da so napadi ruskih hekerjev usmerjeni predvsem zoper javne uslužbence in pomembne ljudi iz zasebnega sektorja. Kljub temu previdnost nikakor ne bo odveč, kar pomeni, da če je le možno se izogibajte prosto dostopnih internetnih točk.


Prijavi napako v članku