Računalništvo, telefonija
13.11.2018 08:00

Deli z drugimi:

Share

Bi želeli plačo v Bitcoinih?

Pri vseh današnjih davkih in obveznostih od plače ostane vedno bore malo. Ali bi vašo plačo v evrih raje prejemali kar v Bitcoinih? Kakšne so možnosti? Ali je kaj takega sploh mogoče?
Bi imeli plačo v Bitcoinih?
Bi imeli plačo v Bitcoinih?

Kako kaj takega sploh lahko deluje? Dejstvo je namreč, da nekatera podjetja v ZDA svojim delavcem že izplačujejo plačo kar v kriptovaluti. Pred tem se dogovorijo, kdaj bo plača izplačana, kateri dan v mesecu in ob kateri uri. Delavec tako v trenutku izplačila dobi za svoje opravljeno delo ustrezno plačilo, pretvorjeno v Bitcoine.

Če je Bitcoin na primer vreden 10.000 ameriških dolarjev, delavec pa je zaslužil 1000 ameriških dolarjev, bo tako namesto gotovine prejel 0.1 Bitcoina. Nato lahko Bitcoine na spletni borzi zamenja nazaj, lahko pa jih pusti v digitalni denarnici in upa, da se cena Bitcoina dvigne in jih nato lahko proda za večjo vsoto. Seveda pa obstaja možnost, da vse izgubi.

Poznavalci pravijo, da je to isto, kot če bi delavec namesto plače v gotovini prejel kar loterijske srečke in lahko samo upal, da je kaj zadel.

Kljub temu, da delavec prejme plačo v Bitcoinih (zakonodaja je na področju kriptovalut pomanjkljiva), mora vseeno plačati davek, saj je njegova plača evidentirana v sistemu podjetja. Šlo naj bi namreč samo za drugo “valuto”, podobno kot da bi delavec namesto evrov prejel dolarje ali funte.


Prijavi napako v članku