Računalništvo, telefonija
22.10.2012 18:30
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vozniki pozor! Prihaja bencin iz zraka

Inženirji podjetja Air Fuel Synthesis so iznašli postopek, s pomočjo katerega za pridobivanje pogonskega goriva potrebujejo zgolj ogljikov dioksid in vodno paro oziroma vodik, ki ga pridobivajo iz nje.
Podjetje Air Fuel Synthesis je zaradi izuma po vsej verjetnosti že pod drobnogledom naftnih lobijev.
Podjetje Air Fuel Synthesis je zaradi izuma po vsej verjetnosti že pod drobnogledom naftnih lobijev.

Letos so se cene goriv povzpele v nebo. Po napovedih številnih analitikov cene pogonskih goriv v letošnjem letu še zdaleč niso dosegle najvišjih vrednosti. Zato se vozniki upravičeno sprašujemo, ali morda ne obstaja kakšen čaroben postopek, s katerim bi lahko bencin pridobivali kar iz zraka. Čeprav se sliši kot znanstvena fantastika, je to v praksi že mogoče. Vse zasluge za to gredo britanskemu podjetju Air Fuel Synthesis.

Inženirji podjetja Air Fuel Synthesis so iznašli postopek, s pomočjo katerega za pridobivanje pogonskega goriva potrebujejo zgolj ogljikov dioksid in vodno paro oziroma vodik, ki ga pridobivajo iz nje. S tem postopkom je britansko podjetje ubilo dve muhi na en mah. S pridobivanjem ekološkega pogonskega goriva iz ozračja namreč odstranjuje ogljikov dioksid, ki je eden glavnih vzrokov za nastanek tople grede.

Miniaturna rafinerija Air Fuel Synthesis je svoje poslanstvo pričela avgusta letos. Do sedaj je skupno proizvedla le 5 litrov bencina. Večja proizvodnja pogonskega goriva bo mogoča takoj, ko bodo znanstveniki iznašli postopek za lažje pridobivanje ogljikovega dioksida iz zraka. Takoj zatem bodo ti postavili komercialno rafinerijo, ki bo lahko v enem dnevu proizvedla tono bencina. Mi seveda držimo pesti, da jim to čimprej uspe.


Video predstavitev inovativnega načina pridobivanja bencina iz zraka in vode si lahko ogledate na spletnem naslovu http://goo.gl/vb26P.


Prijavi napako v članku