Operacijski sistemi
31.05.2012 11:13

Deli z drugimi:

Share

Benchmark teste za Android naprave je potrebno jemati z rezervo

Brezplačne benchmark aplikacije so velikokrat precej nenatančne.
Brezplačne benchmark aplikacije so velikokrat precej nenatančne.

V recenzijah Android telefonov so pogosto objavljeni tudi rezultati različnih primerjalnih testov, ki so največkrat opravljeni z najrazličnejšimi brezplačnimi orodji, ki jih lahko uporabniki prenesejo kar iz Google Playa. Takšni testi so več ali manj podrobni, med seboj pa se precej razlikujejo. Največkrat gre za testiranja strojnih specifikacij kot so RAM, CPU, 2D / 3D grafika, baza podatkov (IO), SD kartica, itd. Ko boste naredili celotni benchmark test na vaši napravi, vam bo aplikacija ponudila primerjavo z ostalimi telefoni. In tukaj boste lahko pošteno presenečeni.

Negativno kot tudi pozitivno. Res da so razlike v strojni opremi med posameznimi napravami precej velike, pa takšni testi različne točke pokažejo udi povsem identičnim mobilnim napravam. Tudi če boste preizkus opravili večkrat zapored bodo rezultati pogosto zelo različni. In zakaj je temu tako? Testi namreč ne delujejo vedno pod enakimi pogoji, tukaj pa mislimo predvsem na različno programsko opremo in različne frekvence glavnega procesorja, svoje pa bo dodala tudi delavna temperatura.

Če bi se radi poigrali z vašo napravo, lahko namestite katerega od številnih primerjalnih testov, vendar pa rezultate ob tem vzemite z nekoliko rezerve. Pridobljeni rezultati so zgolj ocene in ne sodijo med profesionalne teste. Na voljo so vam aplikacije kot so CPU Benchmark, CF-Bench, RealPi Benchmark, Androbench, Input Benchmark, PassMark PerformanceTest, AnTuTu Benchmark, Quadrant Standard Edition, Speedtest.net, MPAC Multithreaded Benchmarks, Fps2D, An3DBench, GPUBench, itd.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku