Računalništvo, telefonija
28.08.2015 09:47
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Beaconi – komunikacija prihodnosti v poslovalnicah in pametnih mestih?

Beaconi - komunikacija prihodnosti v poslovalnicah in pametnih mestih?
Beaconi - komunikacija prihodnosti v poslovalnicah in pametnih mestih?

Komunikacija med strankami in ponudniki storitev ter produktov se v zadnjih letih z vratolomno hitrostjo seli na splet, podjetja pa se vse pogosteje poslužujejo ponudb, do katerih njihovi uporabniki lahko pridejo “iz domačega naslanjača”.

Mlada ekipa Beacon Adria odkriva poti, kako združevati prednosti digitalnih komunikacij s tradicionalnimi poslovalnicami. Strankam pa se je namreč pri konvencionalnem načinu vsakdanjega nakupovanja potrebno približati, z njimi komunicirati direktno in preko personaliziranih sporočil in ponudb.

S tem namenom razvijajo sistem majhnih oddajnikov, poimenovanih beaconi. Ti uporabnikom ob približanju napravi oddajo signal, ki ga razvozla njihov pametni mobilni telefon, ob tem pa se uporabniku na zaslonu izpišejo sporočila, posebne ponudbe, fotografije izdelkov.

Ker sistem omogoča tudi pošiljanje povezav do spleta, so možnosti pristopa izredno velike – prejemnik lahko na svojem pametnem telefonu prebere jedilnik, izve več o posebni ponudbi izdelkov za prihajajoči teden, si ogleda pot po nakupovalnem središču na interaktivnem zemljevidu, podrobneje spozna produkt, njegove
sestavine in izvor …

Beaconi (pri Applu jim pravijo iBeacons™) so majhni oddajniki, ki stalno pošiljajo signal od nekaj centrimetrov do 70 metrov daleč na vse naprave, ki tovrsten signal lahko sprejemajo. Če vaša naprava sprejema signal in ga zna razbrati, vas bo o tem obvestila na vašem zaslonu s sporočilom – “v vaši bližini je nekaj, kar bi vas utegnilo zanimati”.

Prav zato so možnosti uporabe tovrstnega sistema praktično neomejene, pravijo pri ekipi Beacon Adria. Od strogo marketinških sporočil, ki jih lahko na naprave svojih strank pošiljajo večje trgovine, preko personalizirane komunikacije v turizmu, hotelirstvu, gostinstvu, do zabave skozi lov na zaklad in družbeno odgovornih projektov, ki bodo pripomogli k večji varnosti in dostopnosti mest za osebe s posebnimi potrebami.


Prijavi napako v članku