Računalništvo, telefonija
14.06.2011 05:55
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bankomati z detektorjem laži

Bankomati z detektorjem laži so se v praksi izkazali kot nadvse učinkoviti in zanesljivi.
Bankomati z detektorjem laži so se v praksi izkazali kot nadvse učinkoviti in zanesljivi.

Bankomati so že od nekdaj zelo priljubljena tarča kriminalcev. V nekaterih primerih pridejo nepridipravi do denarja celo na način, da od izbrane žrtve zahtevajo dvig denarja neposredno na bankomatu. Ker ta oblika kriminala v Rusiji narašča z vrtoglavo hitrostjo, se mu bo vodilna ruska banka Sberbank poskušala zoperstaviti s pomočjo napredne tehnologije za prepoznavo glasu, imenovane Speech Technology Center.

Napredna tehnologija za prepoznavo glasu je vgrajena neposredno v bankomatih in služi kot mehanizem za avtorizacijo finančnih operacij (na primer dvig gotovine). Tehnologija za prepoznavo glasu je za nameček opremljena še z detektorjem laži, ki analizira glas uporabnika bankomata. Če detektor laži zazna neobičajne spremembe v glasu (ob stresu se frekvenca glasu spremeni), samodejno prepreči izvedbo zahtevane finančne operacije. Detektor laži je nadvse učinkovit, saj je bil pripravljen z uporabo posnetkov zasliševanj ruske policije, kjer so osumljence ujeli na laži.

Ker detektor laži ni stoodstotno zanesljiv, se biometrični podatki glasu na bankomatih povezujejo še z drugimi podatki, kot je na primer kreditna zgodovina uporabnika. Šele ko so vsa preverjanja uspešno zaključena, bankomat izvede želeno oziroma zahtevano finančno operacijo. Vodilna ruska banka Sberbank je tu dobro poskrbela celo za zasebnost njenih strank. Vsi »odtisi« glasu so namreč shranjeni neposredno na bančni kartici. Tu torej ni bojazni, da bi spretni hekerji lahko prišli do teh podatkov in jih uporabili za krajo gotovine na bankomatih. Pohvalno, ni kaj!


Prijavi napako v članku