Računalništvo, telefonija
26.02.2014 13:51
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ažurni podatki iz delovnih centrov izboljšujejo ključne proizvodne parametre

Proizvodna podjetja se bojujejo s stroški. Nenehno iščejo učinkovite rešitve, s katerimi bi ob enakih fiksnih
stroških proizvajala več in bolje. Po drugi strani so kupci neizprosni in napake pri zamudah ali kakovosti hitro kaznujejo.
Interaktivni podatki pokažejo realno sliko uspešnosti delovanja proizvodnje.
Interaktivni podatki pokažejo realno sliko uspešnosti delovanja proizvodnje.

»Proizvodna podjetja, ki so že vzpostavila informacijski sistem za materialno in finančno poslovanje, potrebujejo kakovostne informacije iz proizvodnje, da lahko dodatno optimizirajo svoje človeške, materialne in tehnološke vire, znižajo stroške in sprostijo kapital. To pa lahko zagotovijo le z uvedbo informacijsko podprtega monitoringa proizvodnje,« je poudaril Tomislav Ogorevc, vodja prodaje KOPA ERP.

V Kopi so izdelali celostno interaktivno rešitev za monitoring proizvodnje, ki se povezuje s katerimkoli poslovnim informacijskim sistemom. Rešitev ima vgrajene najboljše prakse obvladovanja proizvodnje, kar dodatno skrajša njeno uvedbo in omogoča hiter začetek izkoriščanja naložbe.

TOP 5 izboljšav v proizvodnji

Vrednost KOPA Monitoringa ni samo v tem, da ima vodstvo interaktivne podatke o trenutnem stanju na delovnih centrih oziroma proizvodni liniji. Zbrane informacije se uporabljajo za izboljšanje vseh procesov v povezavi s proizvodnjo, kar neposredno vpliva na poslovni učinek.

 1. Skupna učinkovitost naprav (OEE): z uporabo KOPA Monitoringa proizvodnja pridobi zanesljive podatke o izkoriščenosti delovnega centra, na primer izdelovalni čas, čas izdelave dobrih izdelkov, trajanje in vrste ustavitev …
 2. Povečana produktivnost: takojšnje in pravočasne informacije o pretočnosti proizvodnje omogočajo odpravljanje ozkih grl, saj ima podjetje zanesljive podatke za izboljšave pri organizaciji, notranji logistiki ali za nove naložbe. Prek brezpapirnega poslovanja v proizvodnji se pohitri distribucija nalog na delovne centre ter avtomatizira zbiranje podatkov za nadzor in poročanje.
 3. Načrtovanje proizvodnje: na podlagi primerjave normativov in dejanskega stanja v proizvodnji je možno normative približati dejanskemu stanju. To omogoča kakovostnejše načrtovanje, boljšo izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti in posledično postavljanje realnih dobavnih rokov pri prodaji.
 4. Obvladovanje dobav: prek kakovostnejših planskih podatkov in nadzora nad dokončanimi naročili podjetje poveča točnost dobav. Zamude pri izdelavi se lahko odkrivajo že zgodaj, kar omogoča pravočasno povečanje delovne sile ali vključitev kooperantov.
 5. Nižji stroški: s KOPA Monitoringom podjetja odkrivajo izmet že v zgodnji fazi nastajanja izdelka, s čimer se izognejo stroškom izdelave slabih izdelkov. S pregledom nad dokončanostjo izdelkov v posameznih proizvodnih fazah se optimizirajo zaloge, pohitri obrat zalog ter optimizirajo logistične poti. Z odpravo ročnega vnašanja in zbiranja podatkov ter papirne dokumentacije se prihrani veliko stroškov – dela, drobnega inventarja in opreme. Zaradi točnejših dobav se znižajo stroški izrednega transporta, nadur in prazničnega dela.

»S Kopinim interaktivnim sistemom za monitoring proizvodnje podjetja v prvi vrsti izboljšajo odzivnost. Bistveno hitreje se odzivajo na vse anomalije hkrati pa imajo kredibilno podlago za odločitve pri organizaciji dela, nagrajevanju, sprejemanju novih poslov, naložbah, oblikovanju cene in podobno,« je še povedal Ogorevc.

Kot kažejo izkušnje, je čas povrnitev takšne naložbe zaradi številnih jasno izraženih finančnih koristi izredno kratek, saj se lahko povrne že v 6 do 14 mesecih.

Koristi interaktivnega spremljanja proizvodnje:

 • Pravočasne informacije o zastojih in takojšen odziv.
 • Povečanje zasedenosti proizvodnih zmogljivosti.
 • Znižanje stroškov zalog.
 • Povečanje pretočnosti na delovnih centrih.
 • Zmanjšanje izmeta v proizvodnji.
 • Pravočasnost dobav.
 • Dobava pravih elementov.
 • Zmanjšanje števila reklamacij.
 • Znižanje stroškov dela.
 • Znižanje stroškov zastojev.
 • Optimiziranje transportnih poti.
 • Odprava ročnega zajema podatkov v proizvodnji.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KOPA d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri KOPA d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KOPA d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več