Računalništvo, telefonija
23.01.2021 13:31
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Avstralci bi lahko kmalu ostali brez iskalnika Google!

V primeru nerešenega spora, bi Avstralci lahko ostali brez spletnega iskalnika Google.
V primeru nerešenega spora, bi Avstralci lahko ostali brez spletnega iskalnika Google.

Že sredi lanskega leta je avstralska vlada najavila, da bi lahko od podjetja Google, Facebook in drugih mednarodnih podjetij zahtevala, da bi bolj pravično ravnale s spletnimi založniki internetnih vsebin. Takoj zatem pa bil predlagan zakon, na osnovi katerega bi bil vsak, ki oddaja novice prek različnih agregatorjev, prisiljen, da se z založniki pogaja o pogojih uporabe in, kar je najpomembneje, plačilu za uporabo njihove vsebine. Tu gre za posebna spletna mesta, kjer so povzete novice iz različnih spletnih virov, njen lastnik pa služi z oglaševanjem ob rezultatih iskanja kot na primer z uporabo storitve Google News.

Google se z omenjenim načinom plačevanja spletnih vsebin ne strinja, zato je že zagrozil z umikom iz Avstralije, kar pomeni, da najbolj priljubljen spletni iskalnik na svetu tamkajšnjim uporabnikom ne bi bil več na voljo. V svojem odprtem pismu računalniški gigant celo navaja, da bi nova avstralska pravila o distribuciji vsebine in plačevanju povezav “strgala” spletni iskalnik Google, kakršnega poznamo danes.

Avstralskim medijem so pri podjetju Google sicer ponudili alternativo. Ta predvideva, da naj bi jim računalniški gigant v naslednjih treh letih ponudili plačilo v višini preračunane dobre milijarde evrov, namesti da bi jim neposredno plačal za kakršno koli vsebino, ki se pojavi v rezultatih iskanja. V primeru, da njihovi predlogi ne bodo sprejeti, pa naj bi računalniški gigant Avstralcem preprosto onemogočil iskalnik, čeprav je to zadnja stvar, ki jo želijo storiti. Več o tem pa bo znanega v prihodnjih nekaj tednih.


Prijavi napako v članku