Strojna oprema
04.09.2008 19:51
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Atom stlačen na pico-ITX format

Da računalniki postajajo vedno manjši, dokazuje tajvansko podjetje Axiomtek, ki je najavilo prihod prvega računalnika zasnovanega z Atom procesorjem zasnovanega na pico-ITX platformi. Pico820 je tako zgrajen na matični plošči, pico-ITX formata dimenzij 10 x 7,2 cm in ponuja vse kar računalnik potrebuje. Na matični plošči tako najdemo gigabitno mrežno kartico, PS/2 priključek za miško in tipkovnico, diskovni krmilnik SATA, VGA priključek ter priključke za štiri USB vrata. Na voljo bosta izvedbi z 1,1 oziroma 1,6 gigaherčnim Atom procesorjem.

Računalnik Pico820 za napajanje potrebuje 5 voltov in po besedah podjetja Axiomtek, ne potrebuje aktivnega hlajenja, ponaša pa se tudi s procesorjevo zelo nizko porabo, ki znaša samo 2 vata. Vgrajen grafični pospeševalnik Intel Media Accelerator 500 naj bi poleg 2D prinašal tudi 3D pospeševanje z najvišjo ločljivostjo 2048×1536 pikslov. Na matični plošči pa najdemo še pomnilniško režo, v katero lahko vtaknemo DDR2 pomnilniško ploščico najvišje kapacitete 1 Gb, čitalec CompactFlash kartic, priključke za zvočnike in mikrofon ter LVDS priključek na katerega lahko z dodatnim kablom priključimo LCD zaslon.

Računalnik naj bi bil na voljo proti koncu leta, cena pa še ni znana. Prav tako pa še niso znane podrobnosti podpore operacijskim sistemom. Glede na čipovni nabor in Phoenixov BIOS pa bo računalnik po vsej verjetnosti kompatibilen z operacijskimi sistemi Linux, Windows XP Embedded in Windows CE.


Prijavi napako v članku