Procesorji
04.06.2013 13:57

Deli z drugimi:

Share

ARM Cortex-A12: Zmogljivo čipovje za mobilne naprave srednjega cenovnega razreda

Podjetje ARM je za mobilne naprave srednjega cenovnega razreda pripravilo čipovje Cortex-A12, ki nudi kar 40-odstotno večjo računsko moč v primerjavi s sredico Cortex-A9. Prve pametne mobilne telefone in tablične računalnike opremljene z njim bomo lahko kupili predvidoma že konec letošnjega leta.
Novi ARM Cortex-A12 bo iz trga izpodrinil čipovja z zgradbo Cortex-A9.
Novi ARM Cortex-A12 bo iz trga izpodrinil čipovja z zgradbo Cortex-A9.

Vodilni proizvajalec procesorjev za pametne mobilne telefone in tablične računalnike ARM je na računalniškem sejmu Computex 2013 predstavil zmogljivo čipovje Cortex-A12, ki bo namenjeno mobilnim napravam srednjega cenovnega razreda. Novost nudi kar 40-odstotno večjo računsko moč v primerjavi s procesorsko sredico Cortex-A9 in pri tem porabi zanemarljivo malo električne energije. Ker čipovje Cortex-A12 za naslavljanje pomnilnika uporablja 40-bitno vodilo, ga bodo lahko proizvajalci mobilnih naprav uporabljali tudi za rešitve, ki bodo opremljene z več kot štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika.

Zmogljivo čipovje ARM Cortex-A12 bo na voljo v navezi z grafično sredico GPU Mali-T622, ki je energijsko kar za polovico učinkovitejša od grafičnih rešitev družine T600 ter podpira knjižici OpenCL 1.1 in OpenGL ES 3.0. Nič manj zanimiv ni enojedrni video procesor Mali-V500, saj podpira kodiranje in dekodiranje visokoločljivih videoposnetkov (do formata 1.080p) s povprečno hitrostjo do 60 sličic na sekundo. Video procesor zavzame manj pasovne širine na pomnilniško vodilo v primerjavi s trenutno priljubljenim kodekom AFCB in podpira tehnologijo TrustZone za zaščito avtorskih pravic.

Čipovje ARM Cortex-A12 bo izdelano s pomočjo napredne 28-nanometrske tehnologije, za njegovo proizvodnjo in distribucijo pa bosta poskrbeli podjetji TSMC in GlobalFoundries. Prve pametne mobilne telefone in tablične računalnike opremljene z novim procesorjem podjetja ARM bomo lahko kupili predvidoma konec letošnjega leta oziroma najkasneje do naslednje pomladi.


Prijavi napako v članku